Friday, October 18, 2013

Jelajah Komodo Day 3

Pulau Kalong - Pulau Komodo - Pantai Pink di Pulau Padar - Pulau Kenawa

20 September 2013

Aku terjaga agak lewat. sekitar jam 5.30 pagi. Matahari hampir muncul tapi masih gelap. Aku segera menunaikan kewajipan sebelum mengejutkan yang lain, si pemburu sunrise. Alhamdulillah, damai terasa di pagi itu. Sempat berzikir, memuji kebesaran esa berdoa agar dipermudahkan perjalanan hari ini. Sauh diangkat, kapal menuju ke Pulau Komodo. Habitat terbesar Komodo. Sedang menikmati pisang goreng sebagai sarapan, aku terlihat percikan air di air dan tiba-tiba sekumpulan dolphin melompat riang di permukaan air. Aku menjerit memanggil yang lain. 1st time tengok dolphin di laut. Sebelum ni kat Zoo Negara ade la.




Angkat sauh!
Cantiknya pemandangan bila sinar cahaya matahari memancar ke pulau-pulau kecil tak berpenghuni sekitar Lautan Flores. Kadang-kadang feeling macam kat Europe walaupun tak pernah pegi Europe. Kami melalui perkampungan pakcik yang datang berjual semalam. Sebuah masjid tersergam di perkampungan itu. Kemudian terlihat beberapa orang sedang berjalan kaki meniti di tepi pantai menuju ke bahagian sebelah pulau. Mereka kelihatan menuju ke sebuah jeti besar. Rupa-rupanya itulah Kampung Komodo. Penduduk yang berjalan kaki itu membawa barangan cenderamata untuk dijual di sana.


Pulau Komodo

Kami berlabuh ke sebuah jeti baru yang agak besar. Setelah diselidik rupa-rupanya jeti baru ini dibuat sempena kunjungan PM Indonesia ke Pulau Komodo. Jeti lama dari kayu masih dikekalkan. Setibanya kami di sana, ya tanpa mandi, tanpa gosok gigi, hanya makan pisang. Dalam toilet hanya ada air laut. Sanggup ke? Haha. Setibanya di sana, terdapat 2 kumpulan pelancong asing yang sudah sejam menunggu (tahu sebab dengar diorang membebel). Kiranya masing2 tiba agak awal setelah bermalam di Pulau Kalong namun renjer masih belum tiba. Kebanyakan renjer di sini tahu berbahasa Inggeris dan tinggal di Pulau Komodo.



Macam biasa, tamu dari Malaysia selalu saja dijemput ramah. Barangkali antara sebab lain, kerana orang Malaysia tak ramai ke sini. Yang ramainya orang Singapura. Untuk pengetahuan, bagi mereka yang kedatangan haid, tak dibenarkan masuk kerana biawak komodo boleh menghidu bai darah dari jauh. So untuk masuk ke sana, kami tidak lagi perlu membayar tiket masuk hanya bayaran untuk renjer. The best thing about Flores ni, tak macam Bromo, Jogja, diorang tak mintak tips pun :) Yeay


Kejar Komodo

Kami memilih trek terpendek. Tak sampai beberapa minit kami berjalan, Anne menjerit,"Pak komodo tu pak". Sah! Memang ada komodo di laluan trek kami. Boleh tak si bapak renjer ni berlari-lari sambil ajak kami kejar komodo ni. Aku dah mule konfius. Kenapa brader renjer kat Pulau Rinca macam penakut-penakut tapi bapak renjer Pulau Komodo ni slamber. Ok rupenya komodo di sini tidaklah agresif seperti di Pulau Rinca. Aku rasa mcm bape cm je la dekatnye kteorang dengan komodo tu. Lepas tu die boleh stop berjalan and bapak renjer buat bunyi bising nak attract perhatian komodo ni. Komodo tu boleh toleh-toleh pulak dah. Antara percaya atau tak, ini lah rezeki kami.



Lepas tu kami dibawa ke waterpoint komodo-komodo ni. Alhamdulillah memang rezeki kami, ada 2 ekor komodo di situ. So dapatlah kami lihat, bagaimana komodo ni berhenti minum di water point. Selalunya komodo akan menanti mangsa yang cuba dapatkan air di sini macam rusa. Bapak renjer offer untuk ambil gambar dekat kami dengan komodo. Mau tak cuak. Komodo belakang kau, kau boleh riang ria snap gambar depan dia. Bapak renjer boleh ckp,"Jangan risau, saya lihat dari depan kalau dia bangun". Err.. Blasah la pak. Haha

Komodo @ waterpoint. Paling kanan dan bawah adalah sisa najis komodo. Putih sebab tulang belulang



Fregate Hill

Selesai kembara menjejak komodo yang sangat memuaskan hati, kami menuju ke salah satu puncak yang menghidangkan pemandangan terbaik di Pulau Komodo. Kami pilih Fregate Hill yang terletak di laluan trek pendek. Subhanallah, paling indah pernah saya nikmati. Memang terbaik. Camera biasa-biasa ni tak dapatlah nk gambarkan keadaan sebenar. Jika ada masa dan kelapangan silakan ke sini :)




Selesai menuruni Fregate Hill, maka tamatlah kunjungan kami ke Pulau Komodo. Sebelum pulang ke kapal kami singgah di tempat ruang niaga cenderamata. Tshirt, fridge magnet, kalung, mutiara dijual di sini. Kelmarin merupakan perlawanan bola sepak antara Indonesia dan Malaysia. Mujur seri. Malahan penduduk siap bergurau dengan kami, jika Indonesia kalah, mereka mahu kahwini rakyat Malaysia sebab malu jadi rakyat Indonesia. Yelah tu.

Ada banyak rusa kat sini. Makanan si komodo

Pantai Pink

Kami pergi meninggalkan Pulau Komodo dan menuju ke Pantai Pink. Aku dan Kak Jijah snorkeling je trip kali ni. Kami turun ke laut dan masyaAllah, current nye memang lah kuat. Penat kick fin. Letih woo. Dasar lautnya cantik la jugak cuma banyak coral yang dah mati. Pink ke pantainya? Butiran pasirnya memang bercampur kuning-pink. Memang cantik. Pulau ni tak berpenghuni. Orang singgah untuk snorkeling aje. Nak balik ke kapal memang mencabar. Sebab aku kene kick fin ke tengah laut supaya arus deras tu tolak aku ke kapal.




Selesai di Pantai Pink, kami naik ke kapal dan berehat sementara menunggu Ben siap masak makan tengah hari. View Pantai Pink memang cantik. Makanan tengah hari terhidang dan Ben meneruskan perjalanan menuju ke Pulau Kanawa. Perjalanan mengambil masa lebih 2 jam. So yang lain ambil peluang untuk tidur sambil dibuai angin Laut Flores. Muke toksah cakapla memang terbakar habis. Asalnya aku nak tidur jugak tapi Bapak Amin ni asyik ajak berborak je. Mula la beliau tanya pasal harga tiket kapal terbang lah, cerita pasal Pulau-pulau di Flores lah, cerita pasal projek bot baru beliau lah.


Pulau Kanawa

Pulau ni ada chalet. Cantik dan kecil. Lautnya biru ke hijau warnanya. Kalini aku snorkeling sorang-sorang pasal Kak Jijah macam tak sihat je. Puas hati sebab rasa macam laut tu kau sorang yang punya. Ye lah sape pegi snorkeling time matahari atas kepala? Orang tak sayang kulit je woh. Layan perasaan lah jugak. Cuak tengok tempat kapal berlabuh sebab teramat dalam. Kalau dive, tak terasa dalam sebab ade tong bantuan pernafasan. Nih fuh. Seram. Dapatlah capture few photos, jumpe tapak sulaiman biru. But then again, coralnya banyak dah mati. Mungkin musim panas?





Puas snorkel berenang sana sini, aku pun naik ke bot. Kami pun mula bergerak ke pelabuhan sambil melambai-lambai ke pulau-pulau sekitar Laut Flores. Sempat melihat perkampungan Islam. Menurut Pak Amin penduduk di situ memang orang susah. Tak boleh imagine aku di tempat mereka.

Perjalanan ke jeti kira-kira kurang sejam dan kami sempat makan tengah hari terakhir dengan air tangan Ben. Setibanya di jeti, kami minta bantuan Pak Amin dan Mama Dedeh untuk mencari tempat penginapan. Cadangan asalnya nak menginap ni Hotel Matahari/Mentari. Tak sangka betul-betul sebelah rumah Mama Dedeh. Tapi penuh dan mahal pula. Akhirnya lepas ditemani Mama Dedeh, kami berjaya mendapatkan penginapan di Komodo Inn. Murah jugakla. Sekitar IDR 150 000/room of two dan tandas di dalam. Selesa.


Seperti pulang ke kampung

Itu yang aku rasa saat aku jejak ke darat selepas satu malam di lautan. Pak Amin membawa kami ke rumah beliau sebelum misi mencari Hotel. Meriahnya rumah Pak Amin. Kecil tapi dipenuhi anak-anak dan anak saudara beliau. Pak Amin tinggal bersama dengan bapa mertuanya. Anak-anak saudara yang tinggal berdekatan sering berkunjung ke rumah Pak Amin. Tak lama kemudian Mama Dedeh datang membawa kuih-muih dan air untuk menjamu kami. Salah satu kuihnya, wajik. Sama macam kita di Malaysia.


Rumah Mama Dedeh betul- betul tepi laut. Lawatan Presiden ke Labuan Bajo betul-betul memberi keuntungan kepada penduduk setempat. Mana taknya, landskap berubah menjadi cantik. Tepi pantai di bina water front yang cantik. Kebetulan ketika itu masih dalam program Komodo sukses 2013, so petang tu aku lihat ada beberapa anak muda sedang setup untuk layat tancap malam itu. Akhirnya kami ke Hotel dan berehat kerana telah berjanji untuk dinner bersama malam itu.


Misi mencari lokasi makan malam

Seperti yang dijanjikan, kami ke rumah Mama Dedeh untuk mengajak makan malam. Kami berjalan menuju ke Pasar basah kerana di sana terdapat banyak lesehan untuk merasa seafood yang segar. Memandangkan feeling ala2 bawak ketua gengster (Mama Dedeh la tu), so Mama terus survey harga untuk seekor sotong. "IDR50 000, mbak". Terus Mama Dedeh komplen mahal. Tanpa berlengah beliau suruh kami beli ikan & sotong (atau cumin dalam bahasa indonesia) di Pasar Basah berdekatan lesehan. Mahal sangat katanya. Memang mahal sangat la. Murah lagi makan kat KK.

Nah memang murah la Pasar Basahnya tu. IDR 50 000 tu cuminnya boleh dapat 3-5 ekor. Lumayan kan! So aku serahkan kerja beli ikan kat Kak Jijah, Anne & Zainur. Aku dan Kak Zilla pulak beli kuih Martabak dan Terang Bulan. Ikutkan hati rasa bersalah gila la. Tapi Mama Dedeh berkeras nak bakarkan ikan dan sotong tu and dia nak suruh Pak Amin buatkan sambal. Aku faham, perasaan dia yang rasa tak berbaloi untuk bayar semahal itu untuk makan.

Atas paling kiri, bfast set tido kt Hotel Komodo. While the rest our dinner. Sedap :)

So perut semakin lapar tapi kene sabar sebab kene masak sendiri. Sapa tak terharu, sampai je rumah Mama Dedeh, terus mereka sekeluarga setup kan kayu api untuk bakar, dan Pak Amin sediakan sambal. Sementara nak masak tu, kami dikunjungi ramai orang yang seronok dengar sebab kami dari Malaysia. Terasa macam balik kampung. Lokasi pun tak jauh dari layar tancap, so memang meriah malam tu. Kebetulan ada kakak Mama Dedeh dari Jakarta, saudara Mama Dedeh yang memang orang asal Pulau Komodo, anak sedara Pak Amin, seorang seafarer.


Kisah mitos Komodo

Kitaorang dah macam anak kecil duduk sekeliling kakaknya Mama Dedeh sambil dengar mitos asal usul komodo. Tapi mereka benar-benar percaya mitos ni. Kononya, ada seorang perempuan yang melahirkan anak kembar. Seorang manusia, seekor lagi Komodo. Komodo ni pula adalah nama pulau tu. Bukan nama sebenar biawak gergasi ni.

Sempat pula berborak dengan penduduk asal Pulau Komodo, Ghafur Kasim. Sekarang beliau bekerja sebagai master dive. Sempat kongsi cerita tentang Manta fish. Bertambah teruja la aku dengan Kak Jijah. Tapi diakui memang mahal sangat kos diving kat sini. Sementara tunggu ikan siap dibakar, Pak Amin ajak Kak Jijah ke tepi waterfront semata-mata nak tunjuk kapal baru yang dibikin sendiri Pak Amin.


Sementara aku sedang berborak dengan anak menakan Mama Dedeh, aku dihampiri oleh anak saudara Pak Amin. Beliau pernah bekerja di Malaysia sebagai seafarer. Sekarang masih berlayar tapi di sekitar Indonesia sahaja. Mamat ni aku kurang selesa la. Sibuk nak tnye pasal, orang Malaysia, macam mana nak approuch, pendek kata tengah ayat aku la. Aku pun mulalah kerja-kerja dakwah smpai akhirnya die surrender la pasal boring dengar dakwah-dakwah aku ni. Patutla orang Msia boleh ikut lari jejak pulau nih. Ayat nak manis je. Tapi tak jalan la untuk aku.

Rumah Mama Dedeh. BBQ on going :)
Malam itu takkan kami lupakan. Mereka teramat ramah. Sepertinya seorang saudara yang pulang dari oversea. Teringat kata-kata Ghafur tatkala berborak tentang tayangan layar tancap malam tu. "Tayangan itu untuk mengajar ibu-ibu kayak Mama Dedeh ini supaya tidak membuang sampah di dalam laut. Bapaknya sibuk mencari rejeki di laut, malah ibu-ibunya membuang sampah lagi". Betul sangat tu. Kesedaran sivik kurang sikit di mana-mana sekalipun. Ringan je tangan buang sampah begitu je dalam laut.

Setelah perut terisi dengan kemanisan makanan laut yang segar, kami minta izin untuk pulang dan berterima kasih pada seluruh keluarga Mama Dedeh.

bersambung hari ke - 4











6 comments:

Anonymous said...

wah..berjalan je ek dot.alhamdulillah rezeki Allah bg tuk tgk ciptaan dia di setiap pelusuk muka bumi ni..

rsnya aku de komen kt entree yg nitrox diving tu.tp tak kua kot.igt yg ade komen ckp nanges bc entree ko psl umrah? aku le tu..jeles ngn ko sbb dpt go thru semua ni...

anyway,thanks for all this eye-opener experience.i hope to be like u too.inshaAllah.

may Allah bless our life in its own way.

-pia-

Siti Nursyahidah Mohamad Khalil said...

Thank you Piaaaa.InsyaAllah nanti balik kita travel sama ek.kumpul pengalaman byk2.btw mana blog mu itu sahabat :) tak sabar nk dgr cerita org UK :)

Anonymous said...

siyesly,nak menulis tp nk dpt mood tu mmg susah.xtau nk start ktne dh.cm xde feel dh.taktau la nape..

Siti Nursyahidah Mohamad Khalil said...

same la cam aku pun.paksa gak diri nih.haha. aku doakan ko cpt2 inspired nk tulis :)

Kherone Kamaruddin said...

salam. saya nak tanya, boleh kongsikan mcm nak ke sana dan tempat tinggal tak? terima kasih.

Siti Nursyahidah Mohamad Khalil said...

Wslm Kherone. Boleh baca whole post dekat sni. kalau nak mudah boleh cari IG makeajourney.my. Agent untuk ke Komodo :)