Thursday, May 16, 2013

Umrah Day 1 : KLIA - Muscat - Jeddah

Day 1 - 4 April 2013, Khamis

Hari pertama permulaan perjalanan ibadah kami sekeluarga. Flight kami ke Muscat, Oman adalah pada 2:30pm. Sampai je KLIA, kami menuju ke kaunter M tingkat 5 yang mana kita serahkan beg pada staf Andalusia. Mereka akan uruskan check-in bag. Sekitar jam 12:30pm kami diberi taklimat tentang itinerary flight.

Ringkasnya, perjalanan kami untuk hari pertama adalah :

KL - Muscat (transit Muscat) = 7-8 jam
Muscat - Jeddah = 3-4 jam

Terima kasih buat yang menghantar. Allah sahaja yang dapat balas jasa kalian
Masa register tu, staff beri beg untuk letak kasut masa masuk masjid nanti. Tapi dalamnya ada goodies, bekalan untuk kami para jemaah

Selepas taklimat terus bergerak ke departure hall. First time kat KLIA untuk penerbangan antarabangsa. So sedikit teruja di situ. Baju putih itu mutawwif kami, Ustaz Firdaus. Anak muda yang baru memulakan kerjayanya di Andalusia. 

Soal beg tak perlu risau. Petugas Andalusia uruskan

Excited di situ

Dalam tengah hari taklimat dimulakan mengikut jenis penerbangan masing-masing. Kebetulan pada waktu yang lebih kurang sama ade 2 kumpulan jemaah. Satu kumpulan kami which transit di Oman, the other one direct ke Jeddah tetapi masing-masing akan ke Madinah dahulu.

Tunggu pun tak berapa lama dalam bilik menunggu kami pun mulalah masuk ke dalam kapal terbang Oman Air buat kali pertamanya. OK semuanya selesa, takde complaint. TV (tah ape nak panggil dia ) banyak channels. Nak yang ingat Allah atau niat asal ke Mekah dan Madinah atau nak yang lagha which is movie. Pilih je :)


Ade GPS, kejap-kejap view nak tau bila nak sampai

Perjalanan berjam-jam tu mulanya gagah la berzikir, dengan ayat suci al-quran, baca buku tapi di pertengahannya tu tertidur la. Kan jauh. Pastu bangun tidur makan, then tido balik. Paling best boleh view camera flight samada view depan or view bawah. Bila dah dekat sampai mainland cepat-cepat tengok camera. Tengok bumi Oman. Cantik, subhanallah :)

Nak bagitahu seat Oman Air macam ni
  
Consider this as my lunch meal
Akhirnya pesawat tiba di Lapangan Terbang Muscat, Oman. Memandangkan Oman lewat 4 jam dari Malaysia kami menempuh siang sekali lagi. OK pandai-pandai tolak jam ye. Lega dapat turun kapal terbang. Sebab dah letih duduk dalam flight. Turun flight je limo eh bus menanti menyambut kami untuk dibawa masuk ke Muscat International Airport. Dari kejauhan nampak airport ni macam lama. Tapi dalam dia ok, cantik kemas dan selesa :)

Tu dia limo kami dah sampai. Panjang kan. Verangan

Alhamdulillah. Regangkan urat kaki para jemaah semua

Tiba di Muscat lebih kurang waktu asar kot, kami tunggu Mutawwif agihkan boarding pass untuk next flight ke Jeddah pulak. Tengok-tengok boarding pass takde details pintu mana pulak. Kami yang muda-muda dengan mutawwif, mula la bertanya-tanya petugas di sana. 

Dapat je info terus cari port. Yang pentingnya serbu surau untuk tunaikan solat jamak zuhur dan asar. Airport luas dan selesa. Suraunya kecil tapi ruang wuduk besar, selesa nak cuci muka yang dah macam apa tu.

Airport Muscat. Ya banyak warga India. Memang dekat dengan India

Matawang Oman ni memanglah sangat besar. RM 8 kita adalah Riyal Omani 8 mereka. Mau pengsan. Memang tak membeli apa pun kat sini. Lagipun kenyang sangat dah makan dalam flight tadi. Confirm flight ke Jeddah nanti makan lagi. So kat sini kami berehat dekat 6 jam kot.

4 Riyal kot. Tapi convert pengsan. kbye!

Next flight adalah 10 malam tu (waktu Oman). Kalau ikut setting badan dari Malaysia ni dah pukul 1:30 pagi tu. So tidurlah jemaah. Ade tidur duduk, ada baring je kat lantai karpet tu. Macam-macam kaedah seperti berikut :


Kaedah bantai aja.Tido asal lena. Badan penat ni

Kaedah ni boleh sakit pinggang

Dan aku pilih kaedah ini. Buku setia peneman aku sepanjang perjalanan menuju ke Mekah & Madinah. Tapi bila tak larat tidur jugak. Nampak transit macam letih dan ambil masa. Tapi sudut positifnya menguji kesabaran kita. Yang pasti semua jadi sabar sebab? lagi sikit je nak jadi betul-betul tetamu Allah dan penziarah Nabi saw. Penat jadi manis. Letih jadi madu. Semuanya kerana perjalanan hebat ni. Setiap detik dan saat tu pasti taknak dilupakan. Pasti nak dikenang


Buku tulisan Ustaz Daud Che Ngah sendiri

Akhirnya kami pun menaiki pesawat seterusnya untuk ke Jeddah. Kali ni pesawat lebih kecil tapi makanan tetap di serve. Syukur sang perut. Kenyang betul .

Ruang luar airport Jeddah yang masih sibuk

Kami tiba di Lapangan Terbang Jeddah pada sekita jam 3-4 pagi, waktu Jeddah. Beza waktu Oman dan Madinah adalah sejam. Tak pasti Jeddah bagaimana. Tentu tak banyak beza. Tiba di sana kita perlu lalui imigresen sana. Ada pegawai yang buat kerja sambil lewa, tapi ada yang mesra. Boleh nampaklah yang line kami ni pegawai die borak banyak, gelak banyak, main phone banyak sebab line yang ada pegawai mesra tu laju je susut. Pesan dalam hati. Sabar, ni mungkin ujian pertama. :)

Line sebelah kami semuanya dah bersiap sedia dengan pakaian umrah. Terus ke Mekah lah tu. Kami ke Madinah dulu untuk 3-4 malam baru bergerak ke Mekah.

Mutawwif dah pesan, keluar je ke pintu Arrival tu akan ada pihak Muassasah kutip passport. Jangan ragu-ragu, bagi je passport kat diorang. Diorang akan sebut, "passport, passport!" Tujuannya adalah untuk rekodkan kemasukan kita ke Arab Saudi.

Ruang dalam airport Jeddah

Dari airport seluruh jemaah menuju ke parking bas. Ada bas menunggu kami di sana. Kami masuk ke dalam bas, dan bermulalah perjalanan ke Madinah, Yang paling tak sabar untuk diziarahi, rumah baginda, makam Nabi saw. Kami berehat di dalam bas dengan perasaan tidak sabar. Melihat kegelapan pagi membawa fikiran jauh. Meninggalkan Malaysia, tempat mastautin untuk perjalanan ibadah yang suci. Kami berehat di dalam perjalanan yang mengambil masa hampir 6 jam sebelum bas berhenti untuk solat subuh.

Bersambung ke Hari Ke - 2


No comments: