Friday, May 10, 2013

Mencari Ilmu

I found this unique buah ke apa tak pasti di Kawasan Rehlah Bukit Magnet, Madinah


Kisah mencari ilmu, perkongsian khas untuk adik-adik yang masih berjuang di medan ilmu dan teman istimewa. Moga kalian terus kuat dengan jihad mu itu. Juga untuk pedoman diri sendiri.

Baru semalam aku mengomel sendirian sebab tak faham-faham baca material training untuk kerja aku. Padahal baru baca dua kali dah rasa, "maybe takde talent dalam bidang ni kot". Boleh? haha.

Malam semalam Allah hantarkan kepada aku warkah cinta dan sayangnya melalui sebuah buku, oleh Ustaz Amaluddin Mohd Napiah, "Syurga Merinduimu". 


Bab 9 : Belajarlah selagi ada kesempatan, page 98

Mengambil contoh ulama dan cendikiawan Islam dalam menuntut ilmu;

  • Syeikh Abu Ishaq asy-Syirazi mengulangkaji pelajaran untuk setiap subjek sebanyak 100 kali. Kadang-kadang sehingaa 1000 kali
  • Sayyid Ahmad Zaini Dahlan mengulangkaji pelajaran untuk setiap subjek sebanyak 16 kali dan menghafalnya sebanyak 4 kali
  • Syeikh Abdullah bin Andur Rahman Bal Haj mengulangkaji pelajaran untuk setiap subjek sebanyak 20 kali dan menghafalnya sebanyak 5 kali
  • Syeikh Ahmad bin Musa bin 'Ujail al-yamani membaca kitab karangan Imam asy-Syafi'i sebanyak 500 kali
  • Syeikh Fadhal bin Abdulllah Ba Fadhal membaca Sahih al-Bukhari sebanyak 1000 kali


  • Sayyid al-Mujtahid al-Imam Muhammad bin 'Alawi bin Ahmad bin al-Fakih al-Muqaddam membaca kitab-kitab pengajian beliau sepanjang malam dan apabila beliau mengantuk, beliau akan keluar ke tepi pantai untuk mengulang-ulang hafalannya
(Dipetik daripada kitab al-Manhaj as-Sawiyy Syarh Usul Tariqah as-Sadah Ali Ba 'Alawi)



Bagaimana kita? baca sehelai dua muka quran, baca tafsir sikit-sikit, tapi kaji tak ?

Baca sehelai dua muka tangan dah ke mulut menutup mulut yang menguap ?


Semoga Allah meniupkan semangat dan kekuatan pada kita dalam jihad ini. Insya Allah ~







1 comment:

hanis khalil said...

mcm telur serangga :O