Monday, April 23, 2012

Gunung Gap - Ulu Semangkuk

Trip Gunung GAP-Ulu Semangkuk ni Geng from SOS yang organize, lead by Jejai.Plan asal semua berkumpul kat LRT Gombak jam 7.30am tapi memandangkan Dot, lan & awin dari rawang so we decided to meet them dekat Kaki Fraser Hill aje. Muhammad, my cousin and Eja dtg tido rumah Dot.

As early as 7:45am kami dah bergerak ke Bukit Sentosa to pick up Lan and Awin.Around 8:30am we started our journey to Kaki Fraser Hill.We need to gather at GAP House, rumah rehat tinggalan British yang sepatutnya dinaik taraf and projek patutnya siap by 2009.Tapi terbengkalai.Menariknya Fraser Hill ni terletak antara 2 negeri.GAP house terletak di negeri Selangor dan sebaik melangkah ke pintu gerbang, yang hanya 20 langkah jaraknya anda akan tiba di negeri Pahang Darul Makmur.




At around 9:30am we have arrived at GAP House.Jejai sms bgtahu yang diorang baru tiba KKB untuk breakfast.Memang confirm akan sgt lambat.So, we take the chance utk berphotoshoot sakan kat GAP  House and jambatan gantung, depan GAP House.Senibina GAP house ni cantik, kami naik sehingga ke tingkat atas dan photoshoot lagi!

Puas phoshoot segala ceruk kaki Fraser Hill, kami lepak di gerai GAP.Lan blanje beger separuh.haha.Around 11:00am diorang tak sampai lagi.Cuaca dah la sejuk, angin meniup terbaikkk.Dot terus masuk kereta tidur.Tapi pukul 11:45am macam tu, Jejai pun sampai dan kami terus bawak kereta ke area GAP house and get ready untuk hiking.



After briefing dari Jejai, tepat jam 12:15 kami memulakan perjalanan.Macam biasala sape lambat kene la trekking depan-depan sebab confirm2 lepas tu pewai dan bagi orang belakang jalan dulu.Mengiku Jejai paling lewat tiba di puncak GAP adalah 1jam 30minit.Alhamdulillah Dot and Eja ambil masa 1jam.Puncak GAP ditanda dengan batu dan pokoknya tinggi-tinggi, view tak berapa nak ada.



Rehat dalam 30 minit, kami teruskan perjalanan ke puncak Ulu Semangkuk pula.Mengikut anggaran Jejai, ia akan ambil masa 2 jam.Alhamdulillah Dot and Eja ambil masa 1jam 30min.Puncak Ulu Semangkuk ditanda dengan beirut.Catatan masa Lan, Muhammad & Awin pun xmengecewakan.Syabas korang! Setibanya di puncak Ulu Semangkuk, terus nampak beberapa org peserta lelaki solat berjemaah.Jarang2 nak jumpa orang solat berjemaah dalam trip.So Dot & Eja trus tumpang tpt solat selepas diorang selesai.

Tengah hari tu masing-masing makan bekalan sendiri & yg best sekali organizer pikul 3 biji tembikai.Kembung perut makan.Sedappp.Selepas photoshoot, kami terus bergerak pulang.Dot&Eja paling suka time turun sebab nak uji ketahanan kaki untuk trekking cepat.Alhamdulillah dalam 1 jam berjaya tiba di puncak GAP.

Tiba di puncak GAP hujan mula turun dengan lebatnye.Perjalanan ke starting poibnt bertambah mencabar dek kerana org depan dah sondol habis trek.Rasa dan macam menuruni air terjun pun ada.Dot & Eja tak dapat trekking laju masa ni.Sasaran 30 minit tersasar extra 10 minit. Jam 5:45 petang kami tiba di starting point.Lan, Awin dan Muhammad tiba pada jam 7:00 petang.

Overall trip ni memang santai dan sesuai untuk beginner.Cuaca hujan lebat tu sebenarnya menguji kekuatan beginner untuk merasai sedikit cabaran untuk trekking yang ambil masa lama.Tahniah kepada semua line up.Sempat kenal Jejai, Botak, Is, Haida.yang lain2 perasan muka, borak2 tengah trek.A huge thanks to SOS sebab organize trip free ni.Murah rezeki korang!



Akhiru kalam, memetik kata-kata abang amad, "Jangan Bilang Ini Yang Terakhir". Well done geng! 


7 comments:

Fadhln Isa said...

3x kali kaki krem time trun gunung semangkuk ni...agak mengecewkan x dapt shoot dgn syahidah n eja masaa turun

Anonymous said...

3x kaki krem masa trun so mmg x dapt kejan syahidah dan eja..anyway korang mmg lajuuuu

layar_lara said...

congrats yer...:)

Anonymous said...

Kannn..terbaik la trip GAP ulu semangkuk..xpe training kite for stong..sayang kamu..my beloved partner..agk2 sampai bile kite mcm ni ek..hehe :)

Anonymous said...

Kannn..terbaik la trip GAP ulu semangkuk..xpe training kite for stong..sayang kamu..my beloved partner..agk2 sampai bile kite mcm ni ek..hehe :)

Anonymous said...

Kannn..terbaik la trip GAP ulu semangkuk..xpe training kite for stong..sayang kamu..my beloved partner..agk2 sampai bile kite mcm ni ek..hehe :)

Siti Nursyahidah Mohamad Khalil said...

Lan : ala rileks la.haha.tahniah lan!
Layar lara : time kaseyyy
Eja : Love you too