Sunday, April 8, 2012

Open Water Dive - Scuba Diving International


Alhamdulillah.I made it.Im a certified diver together with Kak Emyl and Pijah.Two days of a very hard work, telan air masin sekali pakej lemas diselamatkan dive master. Perasaan sgt awesome to be deep under water. Macam citer nemo pon ade, sea food pon ade, subhanallah cantik!



Day 1 # 30/3/2012

Petang tu dah stand by rumah Kak Emyl @ Seksyen 3 bangi tggu pijah habis keje. Keje keras budak ni dah pukul 5.30 ptg tak sampai-sampai lagi.Jawabnye melayan cite Azura dgn mak Kak Emyl. Dekat pukul 6 Pijah sampai and terus gerak ke Warta. Si kakak Emyl memborong makanan mcm xpenah jumpe junk food tu. Sudahnya pukul 7.30 malam baru gerak. Sekitar pukul 9.30 mlm tiba Restoren Jejantas, makan, buang-buang masa then gerak semula. Exit tol Ayer Hitam terus cari signboard Mersing. Since tak tau jalan terus blasah jalan Hutan Jemaluang rasanya, jauh pusingnye. Sampai pulau baru tahu kawasan tu kawasan gajah melintas.

Around 2am tiba Jeti Mersing, tunggu uncle and divemaster lain and divers lain. Pukul 3am naik feri, terbaik punya tido dalam feri yang nak dekat 2 jam berjalan finally we reached Salang, Pulau Tioman dalam pukul 5.30-6.00am kot. Lepas subuh, dapat check in bilik, rehat sampai 10.30am


Rasanya chalet Salang Pusaka :)


Azmi Dive Centre.Ada platform cantik lagi utk divers senang setup gear


Day 2 # 31/3/2012

10.30 am tu we gathered dekat depan Azmi Dive Centre, ada a very nice platform kat situ and everyone set up their gadgets. Haruslah dah lupa mcm mana nak setup sebab last kelas was 2 months ago. Divemasters abang wan and abang mail was very nice to tunjukkan apa yang salah. Day 1 at Tioman, ade 2 sessions of diving.

So after 1st session diving tu, we had lunch dekat Salang Pusaka kot, sedaplah food dia, not bad.Sambil-sambil makan, clearkan hutang pengajian dekat uncle and uncle brief sikit-sikit pasal exam utk malam tu.

That night we did some sort of exam lah.Tapi uncle tanya, uncle jawab.Haha.Nice.Tulis jawapan je you all. 1st day dive badan xleh blah punya sakit. Masuk angin.Masing-masing melayan teh halia.

Part takleh blah, lepas second session dive, uncle trus cakap "you are now a diver!" Semua blur diam aje. Second time uncle repeat barulah semua paham. Simple je.

Day 3 # 1/4/2012

Final day dive ni pun ade 2 sessions and this time pegi into deep sea.Subhanallah i told you, sangat-sangat lah cantik.Im glad that I am able to dive and see the creatures underwater dengan my own eyes ni.Alhamdulillah.

Around 3pm, tak sempat lunch terus rush mandi and we took ferry at 4.30pm and reached mainland dalam maghrib mcm tu. Makan malam sesama sambil ambik photo kenangan. Diving us hard but it is seriously fun. Berbaloi-baloi lah 1k yang dilaburkan.


Underwater photos using NIKON AW100

Sunset at Kampung Salang

Study for exam

Foods

Hadiah graduation untuk new divers :) from Uncle


Total cost spent :

Diving Course (Meet Uncle Hussain Dive School) = RM890 (License+theory class+pool session+ferry+makan)
Penginapan (Salang Pusaka) = RM450(sharing with 8divers)
Tol +Minyak ke Mersing = RM117 (pesona)

All together below 1k. So untungla kalau ambil lesen dengan uncle.Murah dan rileks dan santai :)

** Banyak lupa port diving tu punya nama.Nanti rajin i update :p


Its really great to get to know Kak Iris, the divemasters Abg Wan and Abg Mail, the roomates and divers gang, Kak Yat, Kak Jijah, Jill comel, Yana Gojes, Kak Fieda and of course seronok dpt spend time with my buddy Kak Emil and Pijah Pelangi!

The End

6 comments:

tasyha3 said...

Next dive? .....

x sabar..hehhee..

btw: nice blog sis..

Siti Nursyahidah Mohamad Khalil said...

thanks tasya.next dive undecided yet :)

ADAM said...

tersangat cemburu

ADAM said...

jelesnya

Siti Nursyahidah Mohamad Khalil said...

lg jeles encik adam rafting sedim :)

ADAM said...

i can;t afford dive. dive sungai jer mampu . mai la rafting.