Saturday, April 4, 2015

Bali - Surabaya - Jogja 2015

Intro

Asalnya Dot menemankan husband join trip yang kawannya organize. Trip asal Surabaya - Jogjakarta. Tapi memandangkan tiket ke Bali lebih murah daripada direct ke Surabaya, kami awalkan perjalanan kami ke Bali dulu, kemudian baru join kawan-kawan lain di Surabaya


1 Februari 2015 - Hello Bali ! Kuta Sari House

Flight ke Bali tunda ke malam. So nothing much yang kami boleh buat. Sampai-sampai terus dibawa ke Budget Hotel. Sebab hanya untuk tidur dan check out awal pagi esok, maka kami stay di Budget Hotel sekitar Kuta. Airport Bali dah baru. Airport lama digunakan untuk domestik. Makanya lebih selesa dan sangat cantik. Tiba di airport supir bawa kami makan di Ayam Tulang Lunak Malioboro.


  
Kami tinggal di Kuta Sari House. Rate di Air Asia Go, kami dapat RM41.92. Lengkap dengan TV dan fridge. Favehotel pun tak de fridge :D. Bersebelahan dengan Kuta Sari House adalah Indomaret. Kedai 24 jam yang lengkap dengan segala jenis food bila lapar. Hotel ini juga dekat sekali dengan Pantai Kuta.




Februari 2015 - Full day Bali tour | Favehotel Kuta Square

Pagi-pagi lagi kami di jemput oleh Mas Siswanto, pekerja Pak Isme. Orangnya muda dan pemalu. Tapi best. Tak push kita ikut itenerary dia. Nanti kami review lagi pasal supir. Destinasi hari pertama kami adalah Tanah Lot - Jatiluwih Rice Terrace - Bedugul (Beratan Lake & Pura Ulun Danu) - Shopping souvenir.

Tanah Lot 

Untuk hari pertama di Bali, destinasi tujuan kami adalah Tanah Lot. Dari Kuta ambil masa sekitar 1 jam 30 minit. Kami breakfast Indomaret saja. Last time pergi untuk view sunset so agak risau masa supir cadangkan nak pegi pagi. When we reached there, Tanah Lot tengah undergo some renovation. So kami masuk dari side yang Dot tak pernah lalu. Kiranya kalau temple tu depan mata korang, Dot datang dari arah kanan. 

The view Subhanallah. Sangat cantik. The clouds and sky blend well dengan laut biru. Lama terpacak snap gambar sebab sangatlah cantik. And air pasang so tak boleh turun area temple and tempat orang selalu buru sunset. Around 50 minutes jugak kami di sini, kami bergerak pula ke Jatiluwih.



Tiket : Rp 10,000 (harga lokal)







Jatiluwih

Kebanyakan rakyat Malaysia pergi ke Tegalalang instead of Jatiluwih. Kemungkinan sebab saranan supir sebab dia dah satu jalan dengan kintamani. Kali ni Dot skip dua ni sebab dari beberapa blog yang Dot baca Jatiluwih a lot better. Perjalanan ambil masa sekitar 1 jam lebih. Alhamdulillah, tak menyesal pilih Jatiluwih sebab kawasan padinya lagi luas. Nak ambil gambar pun tak berebut kawasan.

Tiket : Rp 10,000 (harga lokal)





Buffet Jatiluwih

Sebenarnya memang nak elak makan buffet kat kawasan padi ni. Sebab tau rate dia 100k. Dan limited choice. Tapi terkena jugak. Macam malas nak suh supir cari tempat lain. Tapi lauk pun xde choice. Husband boleh makan mee goreng dia je. So kalau korang nak pegi tengok padi, pesan sesiap kat supir taknak makan buffet.



Bedugul - Beratan Lake dan Pura Ulun Danu

Lepas lunch, 1 jam selepas tu kami tiba di Bedugul. Kawasan tanah tinggi. Sejuk dan berangin. Dari gambar nampak macam luas je temple dekat tasik tu. Rupanya ciput je. Ada juga permainan air macam paddle boat. Masa tu agak letih. So more of amik gambar.  Ada rusa dan kancil dalam cage. 

Sebelum balik ke Kuta, kami sempat berhenti makan sate arnab. Rasanya lebih kurang ayam. Tapi Dot suka ayam lagi. Kami makan malam dan tiba di hotel agak malam. Sepatutnya esok takda aktiviti sebab malam tu flight ke Surabaya. Ni semua gara-gara Air Asia cancel flight. Then decide dengan husband untuk keluarkan budget untuk pergi ke Pandawa Beach sebab tengok instagram Elfira Loy macam cantik and singgah sekali Uluwatu memandangkan kawasan dah dekat.

Tiket : Rp 10,000 (Harga Lokal)






Februari 2015 - Half day Bali tour 

Bubur nasi murah

Malam semalam kami bagitahu supir, bawak kami ke kedai murah-murah. Kami ni nak berjimat dan kami mengadu makanan mahal di Jatiluwih semalam. Terus dia cakap, kenapa tak beritahu saya. Agaknya dia fikir kami ni orang standard Malaysia. Dengan semangat pagi tu dia bawa kami breakfast bubur nasi. 7000 Rupiah je semangkuk. Tapi portion sangat banyak. Kedainya hanya troli tolak macam sinetron tu. Ownernya happy sangat layan kami. "Orang Malaysia?", tanya dia. "Iya", jawab kami tersenyum. Siswanto pun happy. Tak pening dah dia nak bawak kami makan.




Padang Beach

Kami tiba jam 9 pagi. Kawasan ni lebih terkenal buat surfer. Masa kami tiba ada sekumpulan orang Malaysia. Gayanya seperti orang ada-ada. Bila senyum, malang sekali tak berbalas. Macam ni lah orang kita, kalau bertembung kat luar negara punya susah nak mesra. Indonesia aja pun. Sesekali terdengar perbualan. Mek Klate rupanya. Ambil gambar sikit terus move to the next destination.




Uluwatu Cliff

Kurang 40 minit kami tiba di Uluwatu. Di Bali ni attraction mesti temple. Main reason kami ke sini nak tengok cliff cantik tu. Dan memang tu la mai attraction dia. Oh ya dengan monyet liar. Janganlah bawak barang tergantung macam cap ke, shades ke. Confirm kene ambil. And nak pulangkan kene barter trade food dengan monyet-monyet ni. Tu pun bukan buat sendiri tapi kene mintak tolong penjaga dia. Dot tengok penjaga dia pun takut-takut jugak. Sah-sahla liar kan. Puas ambil gambar kami langsung ke Pandawa Beach.

Tiket : Rp 30,000 (Harga Lokal)




Pandawa Beach

Sebelum tiba ke pantai, ada batuan yang ditarah untuk bina jalan. So sedikit sebanyak nampak macam fefeeling Grand Canyon versi batu hitam. Cantik. Pasirnya sangat putih, airnya jernih sekali. Kepanasan dia je tak boleh tahan. Kalau kami lama di sini pasti dah terjun ke dalam air. Seronok betul tengok laut.

Tiket : Rp 4000 (Harga Lokal)


    





Lunch

Lunch kali ni Siswanto bawa kami ke kedai biasa. Bukan resto mahal. Menu ayam penyet. Puas hati kuasa 5 sebab kedai ni penuh orang local. Elok kami makan nampak ramai kanak-kanak sekolah balik dari sekolah berbaju kebaya. Hari tu hari sembahyang bagi mereka. So untuk yang hindu mereka harus berkebaya. Kami terus balik ke hotel sebab jam 5 petang dah nak ke airport untuk flight malam ke Surabaya.





Goodbye Bali, Hello Surabaya !

Airport lama pun nampak ada some renovation. Ruang tunggu lebih selesa dan banyak cermin. So boleh tengok kapal terbang landing. Berjaya jugak habiskan Bali dalam satu post. 

Airport Tax menuju ke Surabaya : Rp 75,000


Supir

Kami ambil dengan Pak Isme sebab banyak sangat review baik pasal Pak Isme. Beliau ada banyak pekerja so yang ditugaskan bersama kami adalah Siswanto. Rate Pak Isme standard macam supir lain di Bali. Jadi kalau nk lebih murah boleh juga deal terus dengan Siswanto. Ini nombor Siswanto +6285237825904

Siswanto : 

Apa yang kami suka dengan sis, adalah kepekaan dia dengan solat dan makanan halal. Bahkan anaknya ke sekolah pun dibawa bekal sebab kantin sekolah sediakan babi sebagai menu. Kalau bajet kecil, beritahu aja Sis untuk bawa anda ke kedai makan murah. Dia juga tak push dan terima saja rancangan kita jika sesuai. Dia juga ingatkan tak semua kedai yang dikatakan halal tu, halal. Kedai ayam lunak Malioboro pun dia yakin sebab dia pernah masuk ke dapur dan ada rakan bekerja di sana.


Rate supir Pak Isme

One day tour : Rp 350,000
Half day tour : Rp 200,00
Airport Transfer : Rp 50,000



Selamat bercuti!


6 comments:

Anonymous said...

guna camera ape ye?cantik gambar2 nya :)

Anonymous said...

True much. Indo je pun, tp dia punya senyum mahal mcm dia dh penah sampai bulan!
Penah jd jugak ms iols kt Prague. Kita pnya lebar senyum, n approach nk bg salam sbb excited jmpe malaysian, satgi dia trus pusing n blah laju2. Yg jd hangat hati tu pasai ahkak tu tdung labuh kot. Tp sombongnya lahai...
Byk jgk dh jmpe yg prgai cenggini bila outside malaysia. Tah ape dia sombong sgt tah..
Hihi. Tetibe emosi.sory dot.
Keep writing! (Jgn jd mcm blog iols yg berhabuk lama xbukak and travelog yg lgsung xberusik tu)

-you know who i am kan?-��

Siti Nursyahidah Mohamad Khalil said...

Anon 1 : Yang ni semua Go Pro Hero 4. Setting high dekat protune :)

Anon 2 @ Piah : Kannn. pelik betul. Senyum je kot. HEY SILA UPDATE BELOG ANDA. nak dengar cite Eropah :D

zaraab said...

Semasa ke Bali, kami pernah tanya quotation dari Pak Isme ni jugak. Very friendly. By the way, that Jatiluwih tue the bomb! We haven't got a chance to go there masa di Bali sbb kami pilih Tegalalang yang satu jalan dengan Kintamani. And we didn't take lunch buffet jugak sbb banyak review yang cakap mahal and doesnt worth the money. Instead of the expensive lunch buffet, kami ke kedai nasi padang yang murah dan super sedap!

NydiaAnies said...

bila la nak sampai bali ni.. asyik tengok gambar orang je.. hihi..

Siti Nursyahidah Mohamad Khalil said...

zaraab : Kalau pegi lagi kene pegi Jatiluwih pulak. Worth it sangat. And yes lunch buffet tu entah kuasa apa tak mampu nak say no masa sampai wpun mind dah set taknak. Lesson learnt!

Nydia : Sila pergi. Pergi Lombok sekali dah alang-alang tu. Hee :D