Wednesday, January 28, 2015

A Day Trip to Sungai Inki, Kalumpang

Last week, lepas Engagement Angah kami decide nak mandi sungai. Nak pergi Lata Medang malas treking, nak pegi Chilling dah boring. Lepas tu teringat Sungai Inki. Google sekejap macam best. Baca review, boleh masuk dekat dalam Kalumpang Resort and Training Centre tapi entrance fee RM10. Mak ai. Apsal mahai nau. Disebabkan curiosity yang tinggi, maka kami pun ke sana.


Lokasi

Lokasi Sungai Inki ni terletak di antara Kuala Kubu Baru dan Tanjung Malim. Kalau dari Rawang sekitar 30 minit sahaja. Bila almost nak tiba kawasan sungai ni, kita akan lalu kawasan perkampungan. Sebelum Kalumpang Resort and Training Centre, ada sebuah lagi resort which is The Nahara. Entrance fee slightly murah around RM8. Belum pernah masuk tapi dari kejauhan, kelihatannya belum banyak pokok, so agak panas. But since tak masuk lagi, tak adil nk review la kan. But, I found a blogger wrote about its Villa, RM1600, 5 rooms, ada pool. Interior tip top. Boleh google for further info :D




Kalumpang Resort and Training Centre

First tiba, ada kawasan parking which is bukan park tepi jalan. Even tak berapa cantik, but okayla ada parking. Then masuk je pintu gerbang, ada 'outdoor counter' untuk bayaran masuk. Once bayar, mereka akan pakaikan gelang kertas ala-ala theme park. Selain tu, ada brochure untuk sewaan chalet, team building etc. Boleh tanya terus masa sampai.


Entrance Fee
Adult                   RM10
Kids (below 12)  RM5
Veteran               FOC






Sorry, ni je gambar yang selamat. Nak tunjuk area sungai ni aje. Kalau rasa annoying cepat-cepat tutup browser ek :D 




As we walk through the resort menuju ke sungai, ada mini zoo di kiri kemudian ada playground dalam pool for kids dan adult pool. Just a lil bit ahead nampaklah kawasan sungai. Kawasan sungai dia quite kecil la. Tapi tempat ni very clean. Bukan macam sungai awam yang selalunya penuh sampai dekat kawasan picnic. Banyak gazebo tepi sungai yang wajib buka sliper. So memang bersih. 

Sungai pulak ada kawasan dalam sampai tak boleh jejak (ketinggian saya lebih kurang 160cm) ada juga kawasan cetek. So pandai-pandai pilih port.Toilet juga bersih, terdapat juga kedai makan tapi servis sedikit lambat. Maybe sebab banyak order kot?:D

Lama juga kami mandi. Tapi maaf tak banyak gambar sebab SD Go Pro kne virus. yang tinggal adelah yg sempat download while we were there. Dalam selepas zuhur kami bergerak pulang.


Harga Chalet

Kalau dah entrance fee pun RM10, harga chalet dia pun mengancam mahal. Nak murah yang jauh dari sungai. Ini standard. Last time stay resort tepi sungai dekat Sedim dlm RM150. Itu pun sebab resort baru re-open. Tapi disebabkan resort ni bersih, sungai cantik then harga chalet tu okay la KOT? Hehe. Boleh check it out harga chalet beserta map dekat sini


Asam Pedas Dataran Kuala Kubu Baru

Okay tempat makan ni baru explore. Selalu lalu tak bernafsu nak stop. Tapi kebetulan nak solat dan lapar, kami stop by kedai ni. Dari Kalumpang menghala ke KL, akan ada food court di sebelah kiri dekat traffic light nak masuk ke pekan KKB. Specialty dia adalah asam pedas claypot.



Main menu dia asam pedas, kari kepala ikan dan ada juga ala carte chef Chinese Muslim. Tapi, adik order keow teow kung fu, rasanya tidak kung fu kick sangat. Kami yang lain order Asam Pedas Ikan Pari while husband pilih Asam Pedas Udang Galah (RM18 per claypot). Ikan pari tak sure. Tapi total lunch of 4 RM57. Okaylah kot sebab ikan dapat 3 ketul dipotong kecil. Asam Pedas dihidang bersama telur masin dan sayur sawi goreng. Taste wise? Sedap jugak macam kat Melaka. 

Overall, this day trip memang worth. Entrance mahal, thus, kurang orang, so a bit privacy kalau datang awal. 









4 comments:

Hazwan Hafiz said...

Kecuq ayaq liuq tengok asam pedas !

Siti Nursyahidah Mohamad Khalil said...

Kuahnya pekat dan pedas!

zaraab said...

Chilling tue pun tak nyempat2 nak gi sampai skrang. Kalumpang ni ada pernah baca pesal tempat nie. Best jugak ek. It's a nice place to do a family gathering and get together.

Siti Nursyahidah Mohamad Khalil said...

zaraab, yes kalumpang ni mmg very homey-family-gettogether punya tempat :)