Saturday, April 22, 2017

Jelajah Aceh - Pulau Weh Day 2

5 Feb 2017

Pulau Rubiah - Snorkeling

Awal pagi itu kami set snorkeling dengan Ijul @ Zulkifli. Asalnya Dot tanya harga untuk jadi driver tapi sebab harganya tak menepati budget, kami cuma ambil pakej snorkeling dan diving dengan dia. Spot pertama kami di rumah Nemo. Kalau perhati betul-betul area ni banyak micro animals and corals unik. Antaranya nudibranch. Menurut Ijul memang ini lah spot terbaik nudibranch. Ijul memang guide snorkeling terbaik. Dia akan ambil gambar kita paling baik, siap tolong setup Go Pro lagi. Thank Ijul! Very recommended.




Kami bawa Ammar sekali snorkeling. Tapi part kelakarnya dia menangis bila semua orang mula snorkeling. Mana taknya, semua kepala benam dalam air dah tu dia saja yang timbul dengan pelampung. Lepas puas bergambar dan bervideo, Dot surrender untuk naik sebab si Ammar buat konsert. Papa pegi snorkeling next spot. Guess what, elok je naik ke darat, bagi minum air, makan roti eh ketawa aje dia. Geram pulak ibu ni. Nak turun balik dah jauh pulak nak pusing ke kawasan pantai. Nak terjun dari jeti dengan Ammar macam seram pulak. Tunggulah kami anak beranak sambil ambil gambar. Sempatlah si Ammar membuang air besar.






Dahulunya Pulau Rubiah ni menjadi tempat persinggahan jemaah haji Indonesia sebelum meneruskan perjalanan ke Mekah. Masih ada tinggalan asrama jemaah haji.


Lunch Ikan Bakar Fresh

Usai snorkeling, langsung kami pilih ikan segar. Dapatlah kerapu bara dibakar kosong bersama sambal terasi, sayur air. Ringkas tapi cukup nikmat dengan rasa segar ikan. Tambah pula air kelapa. Rasa tak cukup lauk yang banyak tu.


Gua Sarang

Sekitar jam 3 baru kami bertemu supir kami Udin untuk sambung jalan-jalan Pulau Weh atau penduduk tempatan lebih gemar memanggil Sabang. Disebabkan waktu yang terhad kami tak turun pun ke guanya, sekadar photo di atas. Sebenarnya nak gambar cantik siap reflect bukit bukit tu dekat air kena datang pagi. Menurut guide snorkeling kami Ijul waktu terbaik ke Gua Sarang adalah pagi sebab kita boleh dapat reflection bukit batu di atas air. Plan ke Air Terjun Pria Laot dibatalkan sebab hari pun dah lewat, nak trekking setengah jam lagi. Banyak benda cancel tapi tak apalah, asalkan puas snorkeling pagi itu.




Tugu I Love Sabang

Di sini ada tanda tulisan I love Sabang. dan dari viewpoint ini boleh nampak Danau Anak Laut. Memang cantik. Cuma kalau pergi petang, cahaya terik sekali. Mungkin pagi view lebih cantik. Kami beli souvenir pun sekitar bandar.



Wisata Kuliner Sabang Fair

Menurut sumber google ini tempat wajib datang untuk merasa kuliner khas Aceh. Pada Dot biasa aja. Tak ada yang terlalu special. Hehe. Wajib cuba sate gurita. (Sotong kurita) special Sabang dan kopi Ulee Karang.

Selepas makan, nak pulang ke Iboih Inn dah tak ada transfer bot yang beroperasi. Makanya harus menapak lebih 30 minit turun naik bukit, lalu depan belakang banglo lain. Kadang-kadang ade kubur. Sampai bilik memang terus melepak.



Review Supir

Supir kami, Udin ini owner Iboih Inn yang cari. Rupanya owner supir (Arpen) pun punya banglo. Reason kami ambil dari Iboih Inn ni sebab dapat agak murah, tapi sayang supirnya sedikit pemalu. Kadang-kadang rancak berbual, kadang-kadang sepi. Makanya Dot sangat recommend Ijul, snorkeling guide kami pagi itu. Mahal sedikit aja, tapi tentu lebih puas hati. Dia akan susun segala rencana kita.

bersambung hari ke 3


Nota kaki:
Snorkeling guide - IDR 150,000
Snorkeling boat - IDR 200,000/bot
Snorkeling set - IDR 40,000/pax
Bayaran masuk Gua Sarang - IDR 5,000/pax
Contact no Ijul  - +62 852 6040 8660
Lunch di Rubiah Island - IDR 323,000/5 pax

No comments: