Saturday, April 22, 2017

Jelajah Aceh - Pulau Weh dan Banda Aceh Day 3

6 Feb 2017

Pulau Rubiah - Diving di Arus Balee

Boleh pulak sampai ke Pulau Weh kat Dive hilang. dua bulan kemudian jumpa dekat beg yang tak bawak pun pegi Aceh. Rezeki. Nak reprint je dekat RM100++. Pagi tu dalam pukul 9 kami bergerak ke Arus Balee bersama Ijul. Dia yang bawa kami dive dengan Scuba Weh. Seronoklah finally dapat dive. Tapi entah kenapa pegi pakai mask kat dahi smpai air asyik masuk. Lepas tu kalut dok clearkan mask aje. Gambar entah ke mana dengan go pro tak pakai filter. Ceh sangat. Bak kata kawan, sisik dah kering le tu.




Arusnya boleh tahan. Banyak table coral. Cantik. Dive site ni sesuai untuk yg open water. Sebenarnya nak lagi cantik tempat dia kena pakai Advance license. Tapi buddy ada open water je. So jadiklah kan. Memang enjoy. Lepas 2 tahun tak dive. Alhamdulillah.


Nampak tak, ade aquarium dalam mask? Good job Dot. Good job. Haha. Adui


Good bye Pulau Weh, Hello Banda Aceh

Ramai orang kejar kapal cepat pertama setiap kali tinggalkan Pulau Weh. Tapi kami pilih kapal cepat jam 2.30 petang. Rugilah nak tinggalkan pulau cantik ni cepat-cepat. Lagipun masih sempat nak explore Banda Aceh. esok sebab flight lusa pun pukul 2 petang. Cuma ada 2 flight sehari. Pagi dan petang.







Supir berebut customer

Turun je kapal cepat kami jadi terkejut sebab ada sekumpulan orang berlari kepada kami sambil bertanya, "Mobil mbak?" "Beca kan mbak?" "Mobil kan mbak?" eh eh. Ni pop kuiz ke ape. Dot lari keluar sebab takut. Pastu lepas diorang bargain harga, kami ambil seorang ni untuk bawa kami ke hotel di Banda Aceh. Kelakar pulak kalau dikenang.


Hotel Siwah

Kami ambil hotel budget. Hotelnya dah lama. tapi service bagus. Beg bawa ke bilik, sarapan disediakan. Wifi percuma di lobi. Cuma malam tu bilik Dot kebanjiran air air-cond. Tapi okay je. Tak expect lebih sebab harga dia pun cuma RM70++/malam. Hotel sangat dekat dengan Mee Razali, special Aceh dan juga masjid Baitur Rahman.


Masjid Baitur Rahman

Harga beca yang duduk di depan Hotel Siwah ke masjid ni mahalnya tak masuk akal. Macam harga sewa mobil dah. Lepas drama swasta depan hotel, mereka mengalah untuk bagi harga logik kepada kami. Satu beca, sehala sekitar IDR 20,000 tak silap. lupa. tapi sekitar ini lah.



Masjid ni memang cantik. Masa kami ke sana, sedang renovasi payung besar macam dekat Masjid Nabawi. Di dalam juga seperti Masjid Nabawi. Ada banyak tiang. Masjid jenis open concept. Ramai keluarga duduk berkumpul bersama anak kecil. Lepas isyak ada pula zikir dan selawat berkumandang. Seronok berada di masjid ni. Lepas solat, kami cari restoran sebelum pulang semula ke Hotel.





bersambung ke hari terakhir..


Nota Kaki

Dive 1 trip all in - IDR 100,000/pax
Hotel Siwah - RM70

No comments: