Tuesday, November 25, 2014

Gunung Irau - Rahsia Alam dan Pencipta

[Entri peram]

Bismillah awal bicara.
Irau.
Pengajaran.

Bukanlah kali pertama Allah izinkan diri merasa misterinya mahluk ciptaan Dia. Tapi kali ini agak terkesan kerana saya hampir tak punya ingatan jelas akan indahnya hutan berlumut @ Mossy Forest Gunung Irau. Ia seakan-akan hilang dengan kepenatan meredah trek balik yang kelihatan tak berpenghujung. Sambil melayan lagu "Esok belum tiba" by Nastia, feat Liyana Fizi, cuba cari feeling nak cerita pasal Gunung Irau.


17 Oktober 2014

Ia adalah program Kelab Rekreasi Asiaflex, Technip Pasir Gudang. Kami dijemput untuk jadi guide, bantu mana yang boleh. Sebenarnya first time naik Irau. So jadi guider sort of membantu ilmu kehutanan yang cetek jela. Bukan penunjuk arah trek pun.

Malam tu menumpang kereta Napi sekali dengan Alan. Kami kenal dengan kengkawan Johorean and Technip ni dari Trip Kinabalu April lepas. Lepas tu boleh ngam pulak and Dot join event diorang mana yang boleh. Kami ikut Simpang Pulai sebab gerak after 12, safety reason. Dalam jam 4 pagi tiba di Petronas Brinchang, and tidur ala-ala sementara tunggu Subuh.


18 Oktober 2014
Pendakian bermula

Usai subuh, mula kelihatan kelibat geng KL, Penang dan warga Technip. Powil pun dah mula standby. Selepas set peserta dalam powil, Dot, Napi and Alan kenderaan paling last bergerak ke Mossy Forest, starting point Irau. Jam 8.31 pagi kami mula mendaki. Sebab peserta dah masuk dulu, bole la ber selfie sebelum start berlumpur.




Mini Irau

Seperti yang disasarkan, 2 jam kemudian Dot sampai ke Mini Irau. Awal-awal lagi dok keja berpisah dengan si kering Napi and Alan. Konon nak hike sama, last-last kene tinggal. Balas dendam Kinabalu kot. Nasibla diorang tunggu jugak dekat Mini irau. Take a break sekejap dekat sini tapi macam tak sekejap dalam 30 minit and teruskan pendakian ke Puncak. Masa ni trek dah start cantik dengan mossy sana-sini. Tapi sebab hujan, kemalasan melanda nak keluarkan phone.



Dalam 10 minit nak ke peak, mossy forest makin cantik. Kagum tengok sorang brader Technip pikul dslr dok snap snap dari tadi. Nasib xde geng je Dot ni. Terkubur hasrat nak photoshoot. Konon berharap on the way balik nanti nak snap. Rupanya terkubur. Kekdahnya next time, photoshoot pepuas bila nampak spot cantik.



Puncak Irau

Sejam kemudian, tiba di puncak Irau selepas ditinggalkan lagi si pendaki pecut dua orang tu. On the way tu terjumpa Mas yang membebel pasal comot. Sabar jela Cik Mas sorang ni. -_-. Tak sempat pun trekking sorang sebab agak ramai orang hari tu. So ada saja orang dekat trek. Dalam sesaat dua je pun trekking sorang. Jam 11.45pagi Dot tiba di peak. So total perjalanan ke peak dalam 3 jam termasuk rehat. OK la untuk orang yang tak training.

Puncak Irau ni sederhana la keluasannya. Pokok agak tinggi. Tapi sayang view takda sebab kabus tebal. Hujan lagi. So memasing memenuhkan perut dekat peak. Dalam 12.30 tu Bayd sampai. Ada satu van yang gerak lambat dari Johor so start hiking 10.30 pagi and tiba around 12.30 tgh hari. Laju jugak la diorang ni.

Hujan semakin lebat dekat peak dan peak mula lengang. Crowd UITM ke UTM tah mula turun, diikuti geng Technip. Yang stay Wan, Man, Amir, Faz, Afaz, Dot & Bayd sebab masa tu dapat informasi dari walkie talkie, ade final attempt dr Amni & Bell yang gerak dari Mini Irau. Dalam pukul 2 baru nampak kelibat Amni dengan pasangan dari Penang. Lepas bagi Amni rehat seminit dua, kami proceed ke Mini Irau.


Kalau hike dengan napi memang bukak rumah sikit dekat peak. masak sana sni.


Main selut 

Sementara tunggu Amni




Misteri bermula

Perjalanan ke Mini Irau macam jauh je. Tepat-sepat sejam jugak baru sampai Mini Irau. Dekat Irau jumpa Aina yang memang tak naik peak and standby Mini Irau. Kami (mereka) buat clean up sikit sebab puncak Mini Irau ni penuh sampah. Rehat sekejap dalam hujan lebat tu sebab memasing lapar. Padahal dah makan maggie dekat peak.

Tak perasan jam berapa kami start trekking ke pintu utama. Trek semakin teruk dilanyak orang-orang terdahulu dari kami. Mula-mula gagah la nak elak selut bagai, last-last Dot redah je. Mana trek licin Dot slide ja. Orang lain kemas je baju seluar, kita dah paras pinggang berlumpurnya. Baju kaler kuning pulak tu, memang terbaikla menyentalnya nanti.

Lopak demi lopak selut kami lalu, naik turun naik turun entah berapa kali. Rasa macam dah nak dekat tapi tak sampai-sampai. Masing-masing dah start bertanya, jauh lagi tak jauh lagi tak. Sorang dua cuba yakinkan dah dekat dah ni. Kami terus berjalan dan berjalan. Tengok jam dah nak dekat 3 jam dari puncak. Sedapkan hati mesti dah dekat ni.

Hasilnya


Jambatan Kayu

Masuk jam ke empat masing-masing dah mula rasa pelik. Si Bayd lagi la extra pelik. Pegi 2 jam balik dah 4 jam tak sampai lagi. Masa ni, kami dah start jumpa mereka-meraka yang gerak lebih awal dari kami. Muka mereka pon dah pewai habis. "Jauh lagi tak?",Tanya mereka. "Dekat dah. Depan sikit dah jambatan kayu", Jawab Dot. Hakikatnya Dot pun dah letih sangat letih. Masa ni memasing aim Jambatan Kayu, Jambatan Kayu.

Tengok jam dah jam 6 petang. Dot bagitahu Bayd, jom kita jalan dulu, kita tak solat lagi ni. Targetnya nk jamak takhir. Ikutkan klau 3 jam perjalanan pulang memang sempat sangat. So kami xdapat nak sweep mereka yang terakhir, terpaksa ajak Bayd jalan dulu demi nak kejar waktu solat. Semakin lama semakin jauh. Masa tu berdoa dalam hati semoga Allah temukan jalan keluar bagi kami. Target nak solat je masa tu.

Akhirnya 6.30 petang macam tu kami tiba di Jambatan Kayu. Masa tu lega yang teramat. Syukur sangat.  Dot ajak Bayd cari pondok. Kita solat dengan apa yang ada. Dot bawak botol spray wuduk. Lepas untuk Dot solat. Kemudian Bayd. Alhamdulillah. Lega. Rasa tak sempurna solat sebab kotor semacam badan, tapi kene yakin.


Pintu Irau

Akhirnya tiba di pintu Irau sekitar jam 7 petang. Kami tunggu Amir dan Man yang sweep Bell. Sejuk dengan baju basah, langit dah gelap. Dok bayang shower je masa tu. Akhirnya, sampai je Apartment terus mandi. Lumpur hitam punya payah nak hilang.


18 Oktober 2014
Pengajaran

Selepas kepenatan semalam, hari ni kami visit la Cameron sikit-sikit mana yang sempat. Lepas tu Join Wan & Faz continue jalan-jalan lepas berpisah dengan yang lain-lain. Masa ni barulah terkeluar apa yang terbuku semalam. Trek kami dari puncak ke pintu Irau semalam macam dah kena tarik. Jauh bukan main. Satu demi satu petanda kami bentangkan. Tapi biarlah tersimpan dalam ingatan kami.

Yang 'terkena' cuma mereka yang berada kat belakang. Kami cuba cari balik kat mana silapnya kami. Nak kata ada yang berlagak, memang bukan type tu geng-geng kami ni. Tapi bila fikir balik kami terlalu happy, terlalu excited, terlalu banyak ketawa. Rasanya sebab memasing excited jumpa balik lepas trip Kinabalu April lepas. Kira sort of macam reunion. Kami muhasabah diri.

Trip kali ni, Dot tak dapat nak feeling bersatu dengan pencipta sangat. Mungkin sebab nak cepat sampai peak, nak cepat sampai pintu masuk Irau. Unlike trip hiking sebelum ni, Dot tak boleh ingat dengan baik trek yang Dot lalu. Satu hari nanti Dot nak cuba repeat balik. Tapi musim Irau kering. Nak hayati balik trek mossy forest. Moga ada rezeki.  :)

Layan strawerry cuppucino before balik






6 comments:

Zilla said...

dot, kalau trek kena 'tarik' kami terkena masa trekking balik dari air terjun air hitam di upm tu...tapi mujur jugalah, tetap jumpa jalan balik..

pijah/kak jijah ada share tak experience derang kena haritu kat irau? yang tu lagi seriau dot..

Siti Nursyahidah Mohamad Khalil said...

Kak Zilla, kwn dot ritu siap masuk paper hutan UPM tu. hati2 kak.

Yang Irau Kak Jijah n pijah xshare. nt nk tnye dorang. kteorg mcm lalu laluan lain sbb marking yg organizer buat no lompat2. kolam lumpur ade mcm 2-3 tapi kteorg jumpa banyakkkk sangat.haha. muke semua almost givup. tapi terpaksa acting mcm ok. smpai ade yg otai gunung ckp taubat taknak dah naik.huu

Jard The Great said...

eii... seram jugak aku bc komen zilla kat atas neh.

Siti Nursyahidah Mohamad Khalil said...

pengalaman.huhu

oLit said...

sy menaiki gunung brinchang menaiki kereta... pada mulanya nak ke ladang teh sahaja.. selepas tu nak balik,isteri sy cakap jalan pulang kita terus naik keatas lg.. jalan punya jalan,keadaan jadi makin gelap.. kami sampai ke pencawang... terus kami 1 kereta turun ke bawah semula,bila sampai di satu tempat bini sy menyuruh sy ambil gambar dan sy keluar utk mengambil... tiba ada 1 bunyi yg x penah sy dengari.. bunyi tuh mcm mengikuti kereta sy lebih kurang 5km.. sampai ke ladang teh bunyi tu hilang serta merta.. ketika waktu turun memang waktu maghrib... adakah itu gangguan pada kami sekereta?

Siti Nursyahidah Mohamad Khalil said...

Dia memang ada. Beriman kepada perkara ghaib :) Asalkan kita tak ganggu dia insyaAllah tak ada apa2.