Thursday, January 19, 2012

SDI Open Water Diver course


Diving tu memang ada dalam wish list tapi takla seheavy wish list nak panjat Kinabalu. Tapi bila end of Dec haritu Cik Pijah Pelangi invite utk Open Dive Course terus cakap OK. Kak emil pon on so bertiga lah kami mengambik lesen.

So last January, 10 we went to our very first session. Pool session.Dari 10am sampaila 4pm.Memang kelas kecut dalam pool berklorin sampai berdarah-darah hidung Dot ni ha.Instructor kami abang Hussain. Kelas a bit exclusive la pasal bertiga je dlm kelas.Takyah berjanggut nak tunggu turn nak tunjuk Excercise yang dah diajar oleh Instructor.

First Instructor bg briefing about the whole Open Dive Water license. Then kami kene sign satu form and then we were given a log book. Tujuannya nak update setiap session dive kami.Then instructor kenalkan semua equipment yang akan we all gantung kat badan ni. Memang Berat.


Instructor

Lepas tu masuk kolam, buat excercise. Mcm diexpect la time-time buat excercise tu adalah yang menggelupur naik ke surface pasal salah teknik breathing.so mcm2 lah bnda kak blajar mcm clearing mask fully and partially, ade jugak bukak BCD then try pakai balik.

Around 4pm kami pun pulang dgn hati yang riang. Sempat makan nasik ayam hainan abg hussain tunjuk. So if korang interested nak ambil pakej abang Meet Uncle Hussain Dive Schoolni, bitau i nanti i bagi contact number semua.The whole package sampai ke Pulau Tioman. RM850(tak termasuk penginapan.termasuk makan)


So next month masuk kuliah pulak.Zzz.Bulan 3 baru ambil test kt Tioman.So kalau korang wonder SDI ni ape, same je macam PADI. SDI ni kira pioneer dlm industri Dive ni. PADI famous for its advertisement & promo die media-media.Tu saje :)

6 comments:

Miyami Olive said...

wow...interesting la...
nk sgt joint....can give ctc no abam ni?

Siti Nursyahidah Mohamad Khalil said...

Dear, boleh bg email? I hantar tru email ya!

fatt said...

ko kwn pijah rupanya. aritu dia ada jgk invite nak buat lesen tapi timing cpt sgt. pool session buat katne? bln brp korang nak amik lesen kat tioman?

Miyami Olive said...

oke oke
elise_mimi87@yahoo.com.my

btw...thankss yup...

Siti Nursyahidah Mohamad Khalil said...

fatt:pijah la rekemen blog ko fatt!pool session ni kt KGV Seremban..skolah king george tu.bulan 3 kang g tioman.sbb time tu baru laut clear kan. :)

miyami:nt check emel okie :)

Siti Nursyahidah Mohamad Khalil said...

Dear Miyami,

Emel tu xdpt hantar.xlepas.so i paste kt sini >>

Ni no phone Abang Hussain tu :)

0197821944

Email : hussainsan@yahoo.com

All the best!