Monday, January 30, 2012

Rempah Gunung / Akar Sarsi


Hello people.Assalamualaikum.
1stly tahu tak apekah entiti kat atas? Macam yang korang baca, dekat title ni serpihan pokok yang dipanggil Rempah Gunung atau juga dikenali sebagai akar sarsi. Bau die memang macam sarsi.Rempah Gunung ni pemberian A friend of mine masa kami tengah trekking balik dari Mount Liang. Diambil dari Tahan katanya.

Cara nk consume rebus dgn air atau masak dengan air teh.guna sikit saje.Then minum. Sejauh mana keberkesanannya Im not really sure. But based on my experience I minum before trekking down dari Mount Liang and I boleh trekking down tanpa rest untuk jangka masa lama (masa turun la of course.kalau naik semestinya pewai)

I try google and I found that rempah gunung ni banyak khasiat. Jika direbus, ia akan keluarkan enzim yg bagus untuk memberi kekuatan pada badan. Byk jugak health product yang gunakan rempah gunung as part of ingredients nya. More info you all boleh check out this webbie >> Sumber : Alamallah

Hasil google >> rupa pokok rempah gunung

Pokok Sarsi/Rempah Gunung. Sumber dari blog Seni Rahsia Alam
Photos credit to : Seni Rahsia Alam

Akar Pokok Sarsi/Rempah Gunung. Sumber dari blog Seni Rahsia Alam
Photos credit to : Seni Rahsia Alam

Credit to Cham for sharing this usefull info!




4 comments:

KakPoyah said...

pasni kt kena alert dot, nmpk je pokok sarsi kt takik sket amik kulitnya buat teh o sarsi hehe

KakPoyah said...

pasni kt kena alert, nmpk je pokok sarsi kt takik sket kulitnya buat teh o sarsi hehe

Siti Nursyahidah Mohamad Khalil said...

Tu a pasal.smpai ke rumah dok cium memang sungguh sarsi baunyee

Anonymous said...

saya ada membekalkan herba akar sarsi, rempah gunung ,tongkat ali, gajah beranak,tebu gajah, cendawan susu rimau,nenas batu dan lain-lain herba tradisional.hubungi 0175984085.tq