Monday, January 30, 2012

Gunung Liang East & West




Ketika menulis entri ini lagu berkumandang melayan jiwa dan perasaan adelah "Bulan ditutup awan". Haish pelik-pelik.Keep on reading guys..

on 28&29 Jan lepas dot baru je balik dari menawan Puncak Gunung Liang East & West. Trip kali ni orang2 yang sama ke Bukit Kutu bulan lepas and ade tambahan peserta. 2 of them beginner habislah. But alhamdulillah they made it through tanpa masalah :) So guide kali ni tunang cik Lina sendri, abang amad and abang quzy from Relax Adventure Team. Dot import jugak sorang otai yang didewa dewikan bak kata abang quzy, kak sal.

Jumaat, 27hb kami gather kat McD Rawang around 11.30. Ada yg lambat so at last pukul 1.00am baru gerak ke Tanjung Malim. Pantang la orang lambat2 tak bgtahu ni. So kepada yg lambat tu alert sikit. Kami smpai Damn Kampung Sungai Dara dalam macam pukul 3 kot. Bukak tent, masak nasik utk lunch pack esok dalam pukul 4am baru tidur.tu pun abang guide yang masak kan nasik.lemak la korang ni kan.

Starting Point, Sungai Dara


Sabtu, 28hb lepas breakfast nasik himpit, serunding dan daging dendeng dalam 8.30 kami start briefing dari guides and start trekking after that. Kira-kira jam 10.30am-11.00am kami tiba di Lubuk antu.

Lubuk Hantu

Rehat sekejap dan terus memacak ke campsite 7e. Pewai sesangat pasal x trening. Bak kata abang amad, makan banyak trekking malas.seriusss memang pemalas gila time trekking. di atas kemalasan itu dot pun jalan belakang-belakang.

We had our lunch dekat tengah2 trek.skali lagi guides and kaksal yg masak daging salai masak lemak cili api kat kami.Bertuah badan bebudak pemalas ni.Adela sejam break then start balik trekking.Lepas makan barula tenaga mcm dapat power sikit.Kurang sikit malasnye.hee~

Dalam 4.30 tiba campsite 7e.Bungalow mewah pun berjaya disetup. Pacak 2 fly. Sesampai campsite je bancoh cekodok bilis. Lepas tu anak2 dara sumer kene halau mandi kat waterpoint bawah.waterpoint die kecik je. Ade salur air.laju airnye so puas la berkemban mandi kt bawah sebab terhalang, xnmpak orang.Berbaloi-baloi mandi walopun air sejuk mcm ais. Kata orang campsite ni memang sejuk dan terbaik :)

Bungalow

Cekodok yang tak sempat bancuh tu diteruskan oleh adik2 dot lokman n syafiq.sedap jugekla cekodok anak teruna dua orang ni.elok je mandi trus anak2 dara take part kat dapur.Around 8.30pm makanan siap dan berjemaah lah kami menjamu selera.


Santapan

Masa kat CBL dulu cham masak daging kurma tapi takde santan sebab santan hilang.So inspired dari situ dot planning la masak ayam kurma pulak kat Liang ni. Elok-elok nak prepare stuff to cook rasa macam ade bnda penting missing. Dot pon tanye semua sapa nampak santan serbuk. Dari jauh Kaksal cakap, "akak dah guna dua-dua paket masak lemak cili api tadi". Hahah sudah dot cakap n terus gelak-gelak, nih memang penangan CBL lah ni santan hilang.kali ni pun kurma takde santan.Kurang lah kick nye makanan haritu. Ade jugak popedem, telur dadar, ikan masin and air zapple cocktail. Air zapple ni cham yg bawak. Around 9.30pm semua dah masuk tidur.

Ade 15 orang dok dlm 2 fly.so himpit2 dapatlah tidur nyenyak.Takla sejuk membeku.1st time dlm trip ni dot terjaga sekali je :) Pukul 3.30 Dot n Eja dah bangun pegi ke dapur prepare menu alas perut. Baguette with garlic spread, cicah mushroom soup dengan kopi panas. Pukul 4.00 am je dot bising2 suruh orang bangun.Dot tahu mesti orang rasa annoyed dot memekak mcm tu tapi dot kne suh diorang bangun kalau tak lari plan. At last 4.50 jugak kami bergerak ke peak walaupun plan asal nak gerak 4.30 am paling lewat.Kira okelah tu.

Dot suke naik peak trekking gelap pasal otak tak psiko. Dalam 6.45am la kot dot lupa pulak.smpai peak.Hampir 2 jam la.View Liang East memang terbaik sebab pokok die rendah je.360 view. Ada beirut kat atas tu.Awan pun dok bawah dari kami. Utk fadhlan yg first time dot nampak riak muke die yg happy sgt. Lan, ko boleh dah memanjat. Jgn takut-takut lagi ok? Puas berphoto gedik kami bergerak ke Liang West yang jaraknye adela dalam 5 min kalau berlari. Tapi trek nak ke West tu sgtlah mossy forest jadik 5 min tadi boleh drag ke 15 minit. :) Puncak West pun ada beirut tapi pokok dah tinggi2 tak de view.


Liang East

Liang West



Kami turun ke 7e balik around 8.30am. Dot, Eja, Kaksal, Lokman, Abg Quzy speed dulu sebab nak masak nasik goreng. Nasik goreng sardin, nasik goreng ikan bilis n nasik goreng ayam. 3kali masak tapi lepas tu terus campur dlm 1 periuk. Last2 korang taktau pun korang makan nasuk goreng ape pagi tu kan. Ade balance dot n eja buat lunch pack sesiap.Pagi tu lokman masak fav bfast menu die, ayam cincang dengan telur.sedappp.cham buat teh o leci.nikmatttt.

Around 11am barulah kami start trekking ke bawah. Dot ajak Lan jalan dulu. At last Lan trekking dgn Lina. Awalnye dot janji nk trek dgn Lina.Sorry Lina mungkir janji sebab dot rasa teruja dan trekking ikut kaki guider.So dot dengan kakpah jalan dulu. Jalan dengan orang lama ni mcm2 ilmu diorang share,sikit pun tak kedekut. Thanks Abang Amad n Abang Quzy. Kadang-kadang lost step jugak sebab bila sesaat stop gap dgn guider depan memang besar. Kesian kakpah yg kadang-kadangnye berlari sebab nk kejar step. Untung kaki panjang boleh langkah besar-besar mcm dot.

2 Jam lepas tu rasanya dah tiba dekat lubuk antu. Masa nk tiba tu kakpah dah low battery.Kaki dah gigil kata kakpah.Dot teringat Abg Quzy cakap kalau dgr deruan air sbelah kanan then kiri means dah dekat la dgn Lubuk Antu.Masa tu dot btau kakpah dah dekat sgt ni, sikit lagi kak pah.Sikit lagi.Masa dengar air dari arah kiri kakpah mencirit lari tinggalkan dot.Ceh kakpah ni.Hahah. Lepas tu belakang dot ade lan.Boleh tahan lan ni lajuuu.hehe.Good job Lan. Then followed by kaksal yg sakit kakinye, lina n eja.tak lama lepas tu yg lelain pon sampai.

Tiruk n makan sekejap kat Lubuk antu, 2.30pm pn kami start trekking balik. Dot n Kakpah jalan dgn guide sejam lbh sikit berjaya keluar dari damn. Jrak dengan orang belakang pun tak jauh.kul 4 rasanya semua dah keluar. Selesai bersihkan diri kat Sg Dara, kami gerak ke kedai makan kakak garang and kemudian semua pulang ke rumah masing-masing.



Dot syukur sangat Allah bg kesempatan kat Dot nak memanjat lagi. Bila dalam hutan dot rasa dekat padaNya. Alhamdulillah. Ribuan terima kasih dot ucap kat semua. Sebelum trip ni dot ada feel xsedap hati sebab ade sikit masalah sebelum event. Dengan lokasi tak menentu, peserta last min cancel, peserta lbt bayar. Dot tahu semua ni asam garam kehidupan(hehe) cume kalau lah dot boleh lebih mengawal emosi dan take it easy tentu lebih baik.Dot rasa mesti ada yg terasa sepanjang sebelum mahupun semasa event. Sebab nye perasaan tak sedap hati tu akhirnya membawa kepada masakan dot yg ala kadar rasanya dan tak sedapp.Yang xmemuaskan dan tidak kick. Dot mintak maaf kt korang ye kerana menggunakan kekerasan masa nk collect bayaran :)

Akhir kalam,

Semoga Allah merahmati perjalanan kita semalam dan semoga ilmu yang kita semua dapat tak kisahla pasal masak nasik ke, ration nk bli ke (ni khusus kat dot la), ilmu fly ke ilmu hutan ke harap semuanya akan ingat sampai bila-bila. Without each and every one of you trip ni xkan menggembirakan. Thanks guys for this awesome trip. Till we meet again in the next trip :) InsyaAllah


Photos credit to Lan, Eja & myself


No comments: