Monday, October 25, 2010

Gunung Yong Belar

Ekspedisi Menawan Puncak Yong Belar.
22-24 October 2010
A superb memorable experience, extra superb friends.
Im speechless so let the pictures speak :)




Da lame upload photos, baru hari ni esaited nak tulis kan. Kak Sal, tanye i na join tak hiking mount Yong Belar, xfikir panjang i just said yes. Later i pon google la menatang yong belar ni. Last2 cuak la sebab Yong Belar ni G7 (7 highest mountains in peninsular Malaysia). Disebabkan rase glabah dan cuak takut menyusahkan sweeper, beria2 la trening selame sbulan.lari sane sini.

Ya even tho lari xla sebanyak mane pon.byk jalan tp berterusan, bru i perasan, i xpenat lame sgt.stop for a second then leh start hiking balik. After hiking tu pun kaki xla rase cacat sgt. lepas ni nak hiking mmg trening dulu, baru seronok, xpewai.


this is the starting point

So start Jumaat malam, on 22nd tu we gathered at LRT Terminal Putra Gombak. Then we headed to Kampung Raja via Simpang Pulai. Lepas solat subuh, 4WD sampai and half of us naik 1st trip to the Blue Damn Valley. It was a 30 minutes journey.


kem kabin

Orang kata mukadimah Yong Belar. Trek permulaan

photo above : ihsan Bro Azman

Start hiking and around tengah hari sampai ke Kem Tudung Periuk. We had our lunch there and start hiking balik. Around 5pm mcm tu dah start penat and banyak stop. Brader2 yg dah pena naik semua rase Kem Kasut xlah sejauh ni. Kteorang pn teruskan jugak, around 6.30 barulah smapi Kem Kasut.Tambah lak hujan, tu bertambah selow masing2.

Masing2 tak larat n decide bermalam je kat Kem Kasut.Kem kasut serius sejuk ke tulang. Memang xleh tido pasal sejuk sesangat. The next day, lepas subuh and breakfast, tinggalkan beg 10kg tu, terus ke peak of Yong Belar. Mase tu view superb lah sebab start kem kasut ke peak, mossy forest dah. Ala2 Lord Of The Ring.


The mossy forest of Yong Belar. Kem Kasut to the Yong Belar Peak


At last...sampai kat puncak.ade yg trus shoot puncak semalam. Sampai atas ape lagi, bergambar tak hengat.Kalah artis :)

Photos at the peak
From the right, Mount Yong Yap, Mount Bubu, Mount Tok Nenek - photos taken kat puncak tipu





saye naik yang no 3!


happy faces lepas berjaye tawan Yong Belar


We were at the Kelantan - Perak Boundary



The End Trip kali ni kenal ramai geng gunung baru, seronok sesangat sebab yg dah oldies tu share mcm2 citer. Cant wait for the next trip!!


6 comments:

Ain bintu Amir said...

waaa syioknyer!
mmg salu hiking eh? rase nk join je :p

Siti Nursyahidah Mohamad Khalil said...

Takla selalu tp mmg suke hiking :)

Salasiah said...

congrats dot, nnt mount bujang melaka kat kampar follow ek? View puncak tak de la best sgt ala2 nuang jek tp sbb de air terjun kecik kat kem site dan kat starting point buat kan dot nk repeat berkali2 hehe syokk wooo ayor terjun dia :D

Siti Nursyahidah Mohamad Khalil said...

insyaAllah.akak roger2 eyyyy

Anonymous said...

emmm...teringat balik masa naik myong belar tahun 2007 dulu..rindula plak..

Siti Nursyahidah Mohamad Khalil said...

best kan yb :)