Friday, March 5, 2010

Solat+menjadi imam

After a few years akhirnya sya dapat lagi merasai suatu nikmat yang telah lama xdikecapi. Menjadi imam ketika solat. Mcm mana ye sya nak istilah kan benda ni. Maksud sya, mase anda sedang solat, datang sesorang sentuh berdiri sebelah anda, angkat takbir dan sentuh bahu anda.Tahu kan ape maksudnye tu? Yes! pandai anda semua ni. Tu maksudnya u dah sah jadi imam dlm jemaah tu. Tadi mase solat asar dekat surau Ofis kesayangan sya, perkara ni terjadi. Macam happy je sebab dah lma xde org sentuh bahu sya, suh jadi imam.

Sebab pernah dulu saye sentuh bahu hamba Allah yg sedang solat ni.Lepas tu dia buat dek je. Tu sya rasa dia xda ilmu mengenai ini. Jadi readers yg dah baca ni kalau de sntuh bahu you all mase solat, faham2 lah kne jadi imam ye..

Kenapa saya kata nikmat?

Teringat di mrsm taiping dulu.Di hujung dorm kami de surau.Selalu waktu zuhur atau asar xde solat jemaah yg wjib. So bila ade org tgh solat dekat surau tu, automatik (xsemua la) akan wujudkan satu jemaah.bila si imam dah habis beri salam, si makmum tadi akan disentuh bahunya oleh makmum yang baru.dan meleret2 smpai ke belakang surau.comel je teringat bnda ni.Minta maaflah kalau ada yang xpaham.Kalau u pernah buat mcm ni mesti u nampak gambarannye.Xpe, belajar lagi mesti u akan faham :)

And satu lagi yang xdijadikan habit oleh kebanyakan kita, bila solat tu ade jemaah, kita sebenarnye kene ikut jemaah tu. Xkiralah walaupun kne jadi makmum masbuk pun. Pahala tu senang je nak kutip. Kita je yang suka buat dont know.


Selamat solat dgn kusyuk semua!

5 comments:

Privacy_Resident said...

nanti saya jadi imam utk akak lak :P

The Girl said...

yaa.saya dpt gmbrn dgn jelas..huhu.spe yg biasa duk hostel,tau la kut.huhu..ooh.rindu la khdpn kt skulah..

Siti Nursyahidah Mohamad Khalil said...

topex:aminnnn..bagus2
pia:rindu jugaakkk

tricksrex said...

ya itu satu nikmat yg dpt rasa masa kat tepeng dlu..

Siti Nursyahidah Mohamad Khalil said...

rindu kan trex :)