Sunday, December 13, 2009

The 101 days story


Okay ini kali ke sjuta kot nak post 1 entri tapi asyik taip-taip then delete and trus close window. Banyaknye benda nak release tapi bile dah terkarang dalam otak nak tulis trus hilang, takda mood and that's it.Boleh pulak mcm tu kan.Adekah mood berbelog sudah hilang?Ohh takk :)

Update ! update ! update please !

"101 days of employment, great place, great people, inspiring HR director, true friends, backstabbers; no matter what it is, I thank them all for the memories". Status dekat facebook ni buat si telepon buruk sony berbunyi-bunyi, kawan-kawan sibuk bertanye.Setakat ini masih tiada jawapan yang pasti dari si tuan punye badan. Well guys, im officially resigned from you-know-where after a deep and long consideration. I think this is the best ! Tho some might think I am silly, but hey, i trainee aje dekat sane, not bonded, boleh dihantar ke tempat-tempat lain jugak mengikut budi bicara pengelola. Again na mention, it is just a TRAINING. So there's nothing to be proud of (dulu mungkin ade).

Tiada ape2 yang special kat sane. Kecuali, kewujudan insan2 yang mengkagumkan dek aura, talent, personaliti dan karismanya mereka. A truly inspiring HR Director, oh dia sangatlah berkarisma, punya aura, kalau sekali die bersuara every single words nya tersusun indah dan teratur. Haha. xpentinglah tu but kagum betul dengan leadership dia. Someone kene belajar dari dia supaya tahu how to be a good leader (you-know-who). Haha.Entri kali ni bertapis-tapis sikitla kan. Kita datang dengan cara baik, as well as pergi jugaklah kan.

Final week di sana, memang rezeki kot sebab dapat tengok presentation dari team-team HR yang ke overseas to attend some sort of "career fair, engagement with scholars, engagement with overseas uni, employers etc". Kiranya ade session of sharing the experiences, infos and mcam2 la. Banyak sangat benda Ive learned dari presentation tu as since Im a fresh grad yang masih bersemangat tinggi nak cnue studies, presentation video of overseas uni tu sangat-sangat inspiring. Semakin berkobar-kobar semangat ni :) .

Next week i promise akan update you all semua adekah i dapat offer baru or ape plan i sebenarnye? suspen? (perasan !). tapi i memang suspen pon. next week baru akan dapat jawapan and masa tu i akan update dengan u guys !

101 days experience di sana I might say has its own story and lesson that should be remember as a guide dlm hidup ni. What I have learned most bukanlah about kerja sangat tapi about the real world outside there. Kata orang dunia sebenarlah yang menguji diri kita. Agree sangat and true enough. Well I must be lucky to learn all this di peringkat awal lagi. I mean baru 1st time masuk kerja dan kena benda-benda macam ni. Syukur I masih boleh go tru all this walaupun ada few stupid things i buat tapi semua tu adalah a part of learning. Tanpa kawan kawan dlm dan luar dari workplace, i dont think that i can make it. Sejuta penghargaan buat kalian semua !!!!

Ini bukan nak aib kan sesiapa but sebagai i guess i need to share it with you and siapa tahu boleh jadi guideline untuk you jugak? Bila you dah kerja people will be expecting maturity from you dan no matter how young you are, kita semua adalah adult di tempat kerja. First thing, bear in mind that tou should never ever trust anyone and hanya diri you yang u have to trust. It might take berbulan-bulan lamanya. Dont get too close dengan siapa-siapa pun because mungkin itu akan buat orang lain tidak senang dengan you. The first month you harus belajar lenggok human behavior di workplace you. Bukan senang nak tahu siapa kawan siapa lawan. Dalam kemesraan you mungkin ada dendam atau perasaan kurang senang pada you. So beware ! It is important for you to make friends and to be in the team but always put boundary to it. I mean, you must be very secretive and if ade perkara yang you nak cadangkan atau you tak puas hati, make sure you tahu dengan siapa yang you harus bagitahu.

After things that happened to me, I become less friendly you see. Seorang rakan sekerja pernah bertanya kenapa i jadi so defensive. True !. Tiba-tiba i jadi amat defensive orangnya sebab i jadi sangat tidak secure setiap kali datang kerja. Be carefull bila you make friends especially dengan vice versa sex. Selalunya dalam komuniti melayu, ini subjek favourite untuk dihangatkan. Details? hati-hati. Itu jelah yang i patut ingatkan you semua. Bukan mudah merubah mentaliti manusia apa lagi kalau mereka berjenis sikap 'kalah-menang'. Sekali pun idea you mencurah-curah ke ladang gandum and you rasa penting untuk kebaikan bersama, kalau dah mereka ini jenis tidak boleh menerima that's it! Inilah yang i gagal lakukan, mencari solution untuk situasi ini. Learn how to tackle dengan issue ini okay? I am sure enough di mana-mana pun ada kategori manusia sebegini.

Jangan involve kan hal peribadi dalam kerja. Inilah perkara yang sukar dibuat oleh sesiapa pun. top management mahu pun below level. Thats why I ask you to be very secretive sebab bila hal-hal peribadi you boleh dijadikan isu bila ada yang tidak puas hati dengan you. Bagi I, I sangat okay kalau i di maki hamun mengenai mutu kerja i dan sebagainya namun i tidak boleh bertoleransi bila isu peribadi digemburkan. Bak kata uncle, selalunya orang tak puas hati kerana isu peribadi tapi di alaskan dengan hal kerja supaya ketidak profesionalan itu tersembunyi. The whole point nya adalah, rambut sama hitam hati lain-lain. Good luck guys !

Thanks for the memories !. I ambil positive side dari perkara yang terjadi. I was like negative jugak during the time it was happened. Ye lah I bukan perfect kan. Tapi lepas semua ni berlalu, I tahu Allah lebih tahu. Seperkara lagi yang I nampak, setiap kesabaran tu ada awardnya. I xperlu menjunjung cerita ke seluruh dunia mahupun menagih simpati, dengan mudahnya ada yang dapat menghidu perkara yang terjadi. Terima kasih atas sokongan mereka-mereka yang sedar akn perkara yang terjadi. Bukan itu saja malah, kata orang akhir zaman ini tuhan bayar cash ! Yes, semua ini terlihatkan di depan dua mata ini. Bukankan Allah sudah berjanji bahawa setiap kesabaran dan air mata hambaNya itu dihitung :) Alhamdulillah. Tak perlulah I cerita apa yang terjadi tapi cukuplah I ingatkan you all supaya bersabar bila dilanda badai. Berdoalah you diberi kekuatan dan dipermudahkan untuk menempuh ujjianNya bukan berdoa dipermudahkan ujian tersebut. Dan berdoa jugak supaya you tidak megulang perbuatan tersebut ke atas orang lain.

Sudah berjela panjangnya, I guess sehingga di sini dahulu. Sila nantikan kesuspenan jawapan kepada persoalan kalian semua minggu depan :)
All the best!