Friday, August 5, 2016

Sungai Pelepah Kiri, Kota Tinggi, Johor

Lebih setahun since last post. Yang paling best, 

Last Dive Trip - 24 Feb 2014
Last Hike Trip - 17 Oct 2014
Last Travel Trip - 1 Feb 2015

Nampak tak. Berapa tahun memerap sekali dengan blog terkubur. Balik dari Indonesia tahun lepas Dot dapat tahu Dot pregnant and since that goodbye dive trip. Hike apatah lagi. Al maklumlah baby first, kena dengar cakap orang untuk 'jaga' baik-baik. So end up travel dalam Malaysia je. It just that nak juggle dgn penat pregnancy, long distance relationship and kerja terus tak sempat update blog. And alhamdulillah selamat deliver a healthy baby boy namely Muhammad Ammar Mikael bin Mohd Zulbaidi.






And we waited for months untuk cari waktu sesuai untuk bawak baby kenal hutan. Actually masa Ammar 4 months 3 weeks kami dah bawak Ammar mandi sungai, and dia suka mandi sungai except for the fact that sungai tu sejuk. Tapi lama-lama dia enjoy. 



A month later kami bawa Ammar camping tapi for day trip je. Petang kami balik and datang esoknya. Tapi the whole day dekat tepi sungai. And Alhamdulillah, Ammar okay. Lena dalam hammock. So memandangkan Ammar dah lulus test test kecil ni barulah kami finally bawa Ammar trekking ke dalam sikit.


Sungai Pelepah Kiri, Kota Tinggi, Johor.
17 July 2016

It was unplanned event pun. Tiba-tiba kawan-kawan ajak pegi Pelepah Kiri. In my mind macam, best ke tempat ni. Nama dia macam tak best. Macam 'rusuk kiri' je bunyi dia. Setelah di goda oleh husband okay jomlah pegi. Dengan tak prepare stamina, redah ajelah.

Starting point



Sungai Pelepah kiri ni terletak di Kota Tinggi, dan berdekatan dengan Gunung Muntahak. Permulaan trek adalah sebelum pintu gerbang air terjun kota tinggi, masuk melalui ladang kelapa sawit di sebelah kiri. Sememangnya kami masuk tanpa kebenaran, tapi sesekali terserempak dengan pekerja ladang, mereka tak pula melarang. Barangkali pendaki belum pernah buat masalah dekat sini, jadi mereka pun ok. Basically, kena ikut je anak sungai sampai lah melepasi ladang kelapa sawit dan masuk ke hutan. 

Perlu meniti kat tepi air terjun. Nampak tak kat tepi kiri tu.
Nak turun kena extremely careful. Tambah pulak ade si kecik kat belakang


Sungai pelepah ni terdiri daripada banyak air terjun. Mula-mula rendah, makin lama makin tinggi. Menurut laman web waterfallsofmalaysia.com terdapat 12 level air terjun dan yang paling utama adalah level 11. Anda perlu berhati-hati kerana di setiap checkpoint/level air terjun atau pun kolam, pasti ada kayu balak yang jatuh/melintang. 


Ok orang mandi dia tido. Rugi
Semakin menghampiri level atas, trek semakin tinggi dan licin. Kalau bawak baby dalam frame carrier, mungkin lebih selamat berbanding baby carrier biasa. Beza kalau kita hike sendiri dengan membawa baby di belakang. Sebaiknya kita harus mengurangkan hentakan ketika mendaki mahu pun ketika turun untuk keselesaan baby. Ada masanya kami perlu menggunakan tali untuk memanjat bukit yang hampir 90 darjah. 

Main tali sekali
Macam dunia fantasi. Teringat rafting dekat Jogja

Akhirnya kami tiba di level 11 & 12. Bentuk muka bumi air terjun di level ini memang cantik. Trek yang harus kami lalui juga cantik. Ia seperti berada di alam fantasi. Alhamdulillah Ammar tidak meragam bahkan dia cukup seronok bila terdengar bunyi air.



Selepas air terjun terakhir, ada sebuah tapak perkhemahan yang dikenali sebagai Kem German. Kami berehat sebentar di sini sebelum turun semula dan mandi manda di kolam level bawah yang lebih dalam. Sebenarnya, keseluruhan Sungai Pelepah kiri ni cantik. Cuma kalau nak mandi puas atau tiruk, kena pilih kolam lah. Kebanyakannya cetek, tapi punya landskap semulajadi yang cantik. Kami pasti akan repeat lagi.


Kem German

Source info : http://waterfallsofmalaysia.com/24pelapah.php


Ammar ni full breastfeed baby. So sangat mudah bagi Dot nak bawa dia. Tak pening nak fikir nak bancuh susu. So bila berhenti rehat je Dot akan offer susu dekat dia which dia tak akan refuse punya. So Dot nak share sikit pengalaman kecik Dot ni.

Tips bawa baby ke hutan

(1) Sediakan air dalam botol yg mudah di bawa contohnya straw cup
(2) Bawa makanan yang bersesuaian
(3) Prepare sebarang ubatan/first aid
(4) Sebaiknya sediakan mosquito repellent/ubat sapu jika digigit serangga
(5) Small toy untuk teman dia while enjoying the hike

Lets explore the world :)

1 comment:

Kerja Sendiri said...

bukan calang2 orang nak bawak baby redah hutan. Syukurlah dia tak merengek masa tengah redah tu.