Monday, December 12, 2011

Pusat Darah Negara

Pusat Darah Negara bukanlah satu lokasi perlancongan tetapi anda boleh membawa anak-anak, kawan-kawan serta saudara mara ke sini. Disamping dapat mendidik masyarakat tentang peri penting pendermaan darah, ia juga dpt melahirkan perasaan ingin membantu orang lain.

Waktu pembukaan adalah seperti di bawah :


One thing that I realize adalah, mana orang melayu ye.donor mostly chinese.Hmm, kemon orang-orang melayu, mohla menderma.sape tah kata menderma bole gemok la etc, karut je tu.So please come here sebab setiap kali anda derma, anda telah menyelamatkan 3 pesakit. Alhamdulillah :)


So tadi 1st time derma dekat PDN nih. After daftar dia akan check your blood type and tgk adakah kepekatan darah you sesuai untuk diderma. Later you akan masuk ke interview room. The thing yang i suka bila masuk ke hospital dan seangkatan dengannya adalah, you'll not only learn tapi turut buat lesson sharing.

Doctor pon baru grad, so she was not sure if i am allowed to donate since i ada dry skin. She was worried if my skin problem ade persamaan dgn psoriasis ke ape tah. No lah doc.Mine tak mcm tu.But its ok. At least ade lesson learn utk the doc n nurses kt sana kan.


Staff semua manis-manis dan peramah belaka.So dont worry. Jarum sakit pon tak rasa. Anddddddd paling bestttt... my bff works here. Dia yang uruskan after 450g darah siap disedut mesin. OK Kantoi berat badan yang obes melayakkan i menderma sebanyak itu.before ni 350g je. Hmm


Kalau taknak sakit, recommended mintak tolong Encik di bawah tolong uruskan.
Pasti puas hati.Haha


* * * * * * *

and macam biasa, ade treat sikit lah.nasik lemau u olls.tak pasal-pasal diet i terganggu hari ini. :)
Thanks to Nurse Farah yang comel and Encik Hana :)

2 comments:

Takatoo31 said...

la, napi dokter ke???

Siti Nursyahidah Mohamad Khalil said...

Nope lah.die budak fizik.takkan jadik doc pulak