Monday, December 5, 2011

Bukit Kutu 3-4 Dec 2011




Event penutup 2011 kali ini adalah menerjah Bukit Kutu yang terletak di Kuala Kubu Baru.Belakang rumah aje :) Bukit ini dikatakan sebenarnya adalah projek "Fraser Hill" kedua tetapi entah mengapa ia tiba-tiba ditinggalkan. Please go to this blog : shiekblog.blogspot.com and you will find that Bukit Kutu is a must in your mountains& hills list to hike.

On 3rd of Dec, 15 of us gathered at pekan Kuala Kubu Baru after I myself sent a list of hikers to the police station.Pesan Encik polis di sana, please please maklumkan kunjungan anda ke Bukit Kutu. Seandainya anda merasa otai lalu malas hantar list ke Balai dan nak dijadikan cerita something bad happened, anda bakal menyusahkan bukan sahaja badan polis malah pihak hospital dan pertahanan awam which we must avoid.Sometimes the parents yang akan serang2 mereka2 ni padahal at the 1st place you all tak ikut procedure kan. Tak susah mana pon. For further info bole call direct line Bilik Gerakan Balai Polis KKB @ 0360651021. Encik2 di sana pun mesra alam orangnya :)

Dari Pekan Kuala Kubu tu cari jalan menghala ke Fraser Hill/KKB Dam nanti nampak signboard Kampung Pertak.Masuk kampung tu and terus je sampai jumpe sungai dan jambatan gantung besi.Sampai starting point dalam 9.45 am, lepas bagi2 ration Guider Asrul pun berikan briefing lah.Ayat takleh blah nye adalah " trek dia biasa je". Before trekking tu pon Kak Sal dah advise trek 3 jam pacak macam angsi. Tapi bagi ai la kan trek nye bukan takat lutut ke dagu.rasanya lutut ke dahi dah.

Starting point & jambatan pertama

Tapi apedehal, jalan je selangkah selangkah jgn stop lama.sampai punye kat peak. Around 10.15 kteorang bergerak merentas sungai pertama(ada jambatan besi), sungai kedua pun jambatan besi. Sungai ketiga redah je airnye and after that ade 2 anak sungai. Jalan kebunnya mmg banyak simpang but make sure ambil side kanan sahaja.cume ade one part sahaja. To avoid confusion silalah carik guide r bcz one of my friend yg penah pegi pon sesat kan.so kita jgn cakap besar kalau tak ingat jalan.


persimpangan dilema.ambil kanan sahaja

Jambatan kedua -Second cross sungai

Cross sungai ketiga

Tiba kira-kira pukul 1 lbh kot.lupe lak sampai batu tedung,memang santai habisla.tak tipu.Bentuk batu ni memang unik kerana menyerupai kepala ular tedung. Kteorng pon mkn lunch pack yg diesediakn oleh mak dodot.ikan asam pedas dgn dayur goreng n telur masin. Around pukul 3 ptg start hiking ke peak.Agak lambat di situ atas sebab2 yg xdpt nak dielak.


Batu tedung

Tiba di campsite around kul 4 kot.lupe lagi.Terus pacak fly sebab mendung2 dan mase setup fly, gedebush.haha.memang termakbul la doa dot pasal dot cakap lam hati nk mandi ujan :) Elok2 ujan brenti ape lagi start masak.ration takleh blah banyak (pasni xleh jadik gogo dah) so start masak cengkodok bebilis.sedap tak menu ni? masa dok masak kuala tak stabil tumpah la sebekas cengkodok.tukar port kt tanah alhamdulillah laku.time ni group OGKL smpai and park sebelah fly kami :)


Master chef kutu
Kem saiteee

Malam tu menu memang heaven.Ayam kicap n tomyam campur.ade tembikai jugak.resepi terbek dari Fida dan asrul. Tapi menu breakfast lagi takleh blah.nasi goreng, bihun goreng, teh o laici, dannnnnnnn siakap tiga puluh rasa.disebabkan tamak membeli ration, siap sedekah sekor siakap kat jiran sebelah.siap dapat balasan.hehe.time kasih orang sebelah.

Cam biasa malam tu main kad.cume xbape enjoy sikit main malam tu.sebab ape? hee. takpe pasni bobob men yang senang2 sikit ye dgn dot.pastu masuk tido la apelagi nk dibuat ye tak.kul 6 dah terjaga dek alarm phone awin melalak2.thanks la awin ko tido tent alarm kasik kteorng kan.haha.dek kul 6 tu jugak aku terbaca msg berbunyi

"mummy, lan dah smpai peak pukul 4.30 ptg.esok kul 11 pagi lan turun"

Aku agak terkejat kejut la.aku cek cek perut.takde lak kesan operation beranak ke ape.Sape pulak mengaku aku ibunye ni? Haishhh Lan, agak2 la rindu aku ko siap salah anta msg kan.haha.ni mesti penangan air tgn aku masak tomyam buat orang merindu2.haha.time kasih.haha(gelak jahat)

Pas ke perigi.oh ye perigi die terbaik bersih dan sejuk.cuci2 muke, gosok2 gigi terus masak kopi.tgk2 cik matahari nak kluar.so apelagi trus la naik peak batu tu menanti cik mentari.tapi kabus tebal pagi tu, xdpt capture sgt cik mentari.Ni je ha yang dapat >>


Adik saya lokman yang comel kan :)

Model-model Kutu :)

Bekpas pagi itu

After bekpas pagi tu kteorg pegi lak tgk kubu/bangunan tinggal. Memang meriah pasal sekali dengan geng OGKL berphoto gediks di situ :)


Cam biase time trun memang aku suke shoot.sebab nak latih kaki supaya rajin dan tak malas.turun dgn lina n asrul mulanya.tapi end up dgn lokman n alan n lina.slide xyah cakap.lumpur tu memang dah kawan2 dah.Time shoot bawah tu memang aim tiruk tiruk tiruk je. Bila sampai je bawah kira2 dua jam, lega lah tidak terkata.

Sungai Kampung Pertak

Minum kat mapley KKB

***RUMUSAN***

Trip ni berjaya walaupun ada 1st timer.Tahniah kat Lan ko dah berjaya n pasni leh join trip2 lain pulak.Sesiapa pun boleh berhiking kan! Paling huge thanks untuk asrul.tanpa guider apelah trip ni dan sweeper Cham.Respect tinggi kat Cham ko memang terbahek la kawannnnn :)

Bebudak UPSM, cam besa korang memang tak penah menghampakan.Lan, cawal, Eja, Shiro, Shama. Eja sonok dapat guling2 bwh fly.Puas giler!

Awin, aku risau gak tgn ko, alhamdulillah semua selamat. To cik jururawat comel Fida n naz, thanks sebab join! Paling penting kak pah penghangat suasana.rajin gile ke dapur. Thanks semua sekali.tanpa korang apelah trip ini.

Tak dilupakan buat peminjam ground n fly, Kak sal and abam amad! Thanks juge kepada sesiapa sahaja yang tlh men loankan brg kt kteorg.

Dot memohon ampun dan maap di atas kekurangan trip ini. Kalau ade terkasar bahasa n perilaku. Sayang lah kat korang :)
*****

Enjoy lah bideo di bawah ::




1 comment:

Anonymous said...

besttt !!