Sunday, November 28, 2010

Perlis Trip

Hajat sebenar just nak ambil adik balik dari asram di MRSM Transkrian, Pulau Pinang. Tu kami lajak trus ke Perlis. Al maklumlah family travel. So lepas ambil adik di Penang, trus masuk Highway and masuk ke Pekan Arau. Memandangkan hari dah petang, kami menginap di Pekan Arau.Ada sebuah hotel bertaraf 4 bintang tapi ketegori budget travel. Selesa memang selesa lah. Hotel pun baru.


Tasik melati
So pagi2 esok, kami terus bergerak ke destinasi pertama, Tasik Melati. Nothing special here. Adela tasik, taman2 dan ikan2. Ayah yang esaited sesengat, layankan saje :)


Padang Besar
Then, we headed to Padang Besar. I wonder why everything here is so expensive. Baju2 die mcm pasar malam je kot tapi nak mahal. I tell you Rantau Panjang, Kelantan is way cheaper. Atau you can go to Wang Kelian as an option. Sorry la org Padang Besaq, turunkanlah harga kak.Mahai sangat!


Gua Kelam
Supposedly ade train yg akan bawak masuk visitor ke dalam. Tapi that day rosak pulak.Im not sure rosa btl ke.Tapi bkan nak cakap banyak cume banyak industri perlancongan kat Malaysia ni dia xbuat betul2, kegunaan sepanjang tahun. Time2 bukan peak hour mule lah die close, konon2 rosak kan.wallahualam. So keciwa sikitlah kat sini :(



Tasik timah Tasoh
Tasik ni kami jumpe on the way nak ke Wang Kelian. Nice view untuk nature's lover.


Ostrich Farm

Hey ade ostrich farm on the way ke Wang Kelian from Padang Besar. Siap boleh feed the birds lagi :)


Wang Kelian
Okey kat sini, tempat berniaga orang2 Thailand. On weekend, kite boleh masuk ke Wang Kelian and orang Thai pulak boleh masuk ke Malaysia. ade boundary limitation nye lah. Nice one kat sini. Diorang boleh cakap sikit2 je Bahasa Melayu. Ade yang siap bawak dictionary pegi beniaga. Paling seap kat sini, nasik beriani dia.Kuning emas, xde kuah tapi rasa die memang terbaik. You should try!




Thats all for now. Kesimpulannya, even tho jauh but worth it la.kalau nak merantau ke seluruh Perlis, kene ade 2 hari bermalam kat sini. 1 day tak cukup lah. :)





2 comments:

The Girl said...

cik..kenapa zati tu dah maken kurus..mcm anis pulak aku tengok..n dah mcm membsar like anak dara dah..nk sama size ko dh aku tengok..huhu..tp kurus! i loike lah..

Siti Nursyahidah Mohamad Khalil said...

aku gumuk la ko nak ckp kan.haha