Monday, May 25, 2009

Delegasi Bumi Borneo

Delegasi Bumi Borneo ada seribu satu cerita penuh rahasia yang I simpan agak lama dan kali ini dah xmampu dibendung lagi.I gotta tell you!Lame i tinggalkan u kan blog.Readers, thanx for reading.For you it may be something but for me it is everything! Right before went there, there were a few conclicts about going to Sabah or not.All the VIVA n THESIS things screwed up my mind and finally decision has been made n daddy setuju to sponsor.Oh lucky.I cuma klua duit for shopping je.Thanx papa.


:pompom::kiss::kiss::bye::bye::err::laugh::laugh::flower:

I pegi sane lambat dari adik beradik UPSM yang lain.Oh ya!Trip ni is actually salah satu Program UPSM yang dihandle oleh my batch.My batch?yups.Jangan pertikaikan.It really was.Without Kak Eca,Alan n Hana, we''ll never get there.Luv u all.

It was 13th Of May when Olo, Shah, Kak Nab, em sape lagi tah yang naik 2nd trip ni.Leave KL for KK at 8.30pm and reached there around 1am jugak kot.Paling happy 1 disambut 1 bus.The kids dr trip 1st sumer sambut.Sampai UMS sumer happy tgk I was there (eceh i mmg suka perasan).No i tahu sumer rindukan i kan ?Sayang u all.

:pompom::kiss::kiss::bye::bye::err::laugh::laugh::flower:


DAY 1(excluded majlis perasmian)
PORING HOT SPRING, KINABALU PARK
TAPAK WARISAN DUNIA

Actually kat sini bukan sekadar hot spring.Paling best adalah Poring Tree Top Canopy Walkaway.Where we all melalui jabatan gantung yang tinggi amat.And boleh tgk keindahan hutan di Taman Kinabalu ni.To reach here memang penatlah perjalanan.Naik bukit kan.Nasiblah aura Gunung Angsi masih ade, sumer xsemputla naik kecuali...DAUS.hoho.jangan marah..






Nak bawak cam masuk pon kene pay oke.RM5.okelah tu.bukan selalu.I paid by myself.Puas sikit.Nak tumpang cam Program xpuas pulak.






Then lepas trun ke bawah we went to Kipungit Waterfall.Still dalam Taman Kinabalu tu.Ade banyak small fish so aderla a few yang buat fish spa tengah2 utan tu kan.Sementara the guys n eca pegy truskan perjalanan ke Gua Kelawar, I dgn sape tah mase tu, lead mandi-manda.


At first adela org tu xnak kan.Konon2 je.Tgk I mandi dengan happy sumer pon trun mandi.Budak2 UPSM ni pantang jumpa air.especially batch I lah kan.suka sangat2.







Lepas tu mandi lagi kat bawah.At The Hot Spring.Oh kecut satu badan main2 air je kejanya.Hot Spring ni ade banyak pool.Ade utk rendam kaki, ade utk rendam badan.In each tab mandi tu ade air panas n sejuk.So u aall ley adjustlah nak panas cmner kan.Seronok!!Penat!!Tapi puasss..

:pompom::kiss::kiss::bye::bye::err::laugh::laugh::flower:



KUNDASANG
KAWASAN TANAH TINGGI, SABAH

"Kinabalu latak di Kundasang.Banyak sayur boleh pilih2"

Teringat bait kata lagu Kinabalu ni.Seronoklah amatnya.Sampai jugak.Sayur2 die memang segar n Kundasang mmg sejuk.Calm je smmpai kat sini.Tapi lebih calm tgk puncak Kinabalu.1st plan nak ke Kinabalu Mount.Takda rezeki untuk kami because penuh dan harga reach up to rm600 per head.Maybe next time.










Puncak Gunung Kinabalu



Kinabalu in memory

Then bas stop sumwhere kat Kundasang jugak tapi tpt paling cun nk ambil gambar dengan latar belakang Kinabalu.setengah jam saje nak ambik gambar okay.Sayu xdpt naik tapi kagum sangat2 dengan kuasa Allah SWT dengan kecantikan Gunung Kinabalu tu.InsyaAllah i akan smpai ke pncak satu hari nnti ;)


:pompom::kiss::kiss::bye::bye::err::laugh::laugh::flower:



DAY 2
WHITE WATER RAFTING
THE SPILLS AND THRILLS OF BORNEO
SG KIULU, SABAH

Mlm before went to water rafting we all dikejutkan dengan keretapi, the only publc transport untuk ke Sg Padas was rosak.Maka hajat ke Sg Padas terpaksa lupa.So we move to Sg Kiulu.Klau ikutkan, level rafting Sg Padas adalah 6-7.Sungai Kiulu hanya 1-2 for beginner.Tapi we all bersyukur je.Allah lebih tahu akan setiap perkara yang ditetapkan ;)












Me,Pijah,Jajai


Semua pon excited sebab 1st time rafting.Tho xthrill sangat n kene banyak paddle because of Sungai die dalam n cetek xmenentu.Guider die pon sgt membantu especially Jay Jay yang jd guider bot i.



My team


Group i diketuai Napi n members adalah : fiza, jajai,mczie, ter and I.suka tak terkata.Nak2 dpt guider macho yang setia memberi arahan. "Alright guys,soft paddle, hard paddle, forward paddle, Good job!, gimme five!"Eceh.hafal okay.Then die sangat frenly sebab suke usik us dengan water splash n hadiah misteri which is terbalik kan bot.Okay.I suka.hahahha tho terpaksa rescue paddle yang bebudak ni tinggalkan pasal panic kot.Hahah







Surprise dari Jay Jay

:pompom::kiss::kiss::bye::bye::err::laugh::laugh::flower:


DAY 3
QUEEN ELIZABETH HOSPITAL
KOTA KINBALU SABAH

As being told by Puan Stella, Adrina and Roslina, QE ni 1st ospital di Sabah yang dibina oleh the British and dirasmikan oleh Queen Elizabeth.Sebab tulah name hospital ni pon QEH.Lawatan ni slain nak bergotong-royong n melawat ke seluruh QE, we all nk tgk jugak bangunan yang satu masa dlu penah jadi landmark di KK.



QEH



with hana

However due to the structure yg dah xkukuh, bangunan lama QE ni bakal ditutup.Kalau tgk, agak horror la.8 tingkat.Paling sedih dah 10 tahun nak tggu tindakan dr pihak sepatutnya utk bagi bangunan baru.Seolah2 QE ni independent sendri wpun ni adalah hospital awam.Agak kesal la sebab patient sangat ramai.Sampaikan katil disusun bertingkat2 nak tampung patient.


We all dilayan baik dgn kakitangan QEH.serius i cakap sgt terharu dengan dorang sumer.Layanan paling high class i must say.Susah nak jumpe tau.



:pompom::pompom::kiss::kiss::bye::bye::err::err::laugh::laugh::flower::flower:



AKTIVITI SNORKLING
TAMAN TUANKU ABDUL RAHMAN, PULAU MANUKAN

Aktiviti ad-hoc yang dilaksanakan dalam hujan ni paling2 i suke dan enjoy.Sebab i ni kan hantu laut.I suke sangat laut dan pantai.Snorkling dengan adik badik UPSM, kak nab JPPEL n PPP n daus d cam guy.Best.Ikan sumer cantik2.Rase nak peluk2 je tgk ikan tu.



at the jetty.timeline of Jesselton aka Kota Kinabalu







Photographer : Daus.Thx dude


THE MANUKAN ;)

I da lme simpan hasrat nak pegi pulau2 kat Sabah ni.Skrg i n eca da simpan hasratnak pegy Sipadan pulak ;)




Us



Suke quality pix ni.Taken by Daus





My art ;)



See the colour.Allah maha besar!



me n koro




Eca-Dot the clique, said Daus ;p

Air laut die mak ai..jernih hijau.cantik.coral xnmpak sangat tapi ikan sumer cun2 n ensem2.sukaaaaa sangat2.Then i n babam ade jalan2 skitar island nak take pix. ;)


:pompom::kiss::kiss::bye::bye::err::laugh::laugh::flower:



RUMAH ANAK-ANAK YATIM TAMBUNAN
TAMBUNAN, SABAH

Kehadiran kami di sana dengan agenda untuk menabur bakti dismabut baik oleh Ustaz Abdul Ghapar dan penghuni RAY Tambunan.Apa yang lainnya tentang RAY adalah kedudukannya adalah di kawasan majoriti Kristian.Pada awa penubuhan memang terdapat isu yang hangat tentang RAY ni.Alhamdulillah sekrang rumah ini sudah diterima pihak sekeliling.


Mural yang dicat oleh dak Kiera n d kids of UPSM and RAY Tambunan.I datang men touch up bagi live sikit mural ni.







Gotong-royong kat surau ;)


I kesiankan satu je kat sini.Kebajikan dorang like tak terjaga sangat.Anjing sane sini.Najis die pon bersepah2.Kan penghuninya beragama Islam.Kasihan sangat2.Klau i jadi pengetuanya,I akan buat pagar batu supaya anjing2 ni xmasuk.I paham kat sabah ni anjing banyak but something can be done utk bagi tpt ni selesa kan..

:pompom::kiss::kiss::bye::bye::err::laugh::laugh::flower:



DAY 5
PROGRAM MOTIVASI DI SMKA KK
KOTA KINABALU, SABAH

Dlm program ni part i just jamuan n penyelaras surprise for teachers day.I dengan eca la dalangnye.eheh.Agak best sebab berjaya kasik cikgu terharu.I kidap 2 org peserta to pegang d cake n d huge card.



the surprise



Saje dajalkan daus




Card tuh i buat dengan bantuan eqa lily n babam n sape lagi tah.Thx guys.cantik x???



Macam gaya sorang teacher x?

MALAM TERIMA KASIH
I mc mlm tu.I was not in the pics.knape?hiii..tak tawuu






:pompom::kiss::kiss::bye::bye::err::laugh::laugh::flower:

DAY 6
AKUARIUM UMS
UNIVERSITI MALAYSIA SABAH

Dapat masuk sini free sebab min tolong ;) (mpp ums yang banyk tolong us there!Thx Min!



Kak Eca as the model





Lalan in the sea ;p



Olo n her pet society


:pompom::kiss::kiss::bye::bye::err::laugh::laugh::flower:



TAMAN BUAYA TUARAN
TUARAN, SABAH

Last point sebelum pulang ;)...Taman buaya



Bukan stakat buaya,rumah panjang pon ader ;)





The bamboo tree yg cm cntiks



erm yeah i mmg gemok.so what??










:pompom::kiss::kiss::bye::bye::err::laugh::laugh::flower:

TANJUNG ARUMakan-makan kat Tanjung Aru





my Art ;)..eca as the model

:pompom::kiss::kiss::bye::bye::err::laugh::laugh::flower:


I LOVE IT HERE.suka sayang rindu semua memory di Sabah.Indah manis seronok yummy macam cokelat.I suka suka n suka.Excited masih tak hilang.Not really sebab Sabah tapi sebab the memory created by the batch sebelum masing2 melangkah membawa haluan masing2.Saya sayang anda semua ;/..cry cry..sob sob


:pompom::kiss::kiss::bye::bye::err::laugh::laugh::flower:
:pompom::kiss::kiss::bye::bye::err::laugh::laugh::flower:




6 comments:

  1. cidotttt!!!! bestnye pegi sabah! canteknye view!!

    ReplyDelete
  2. one word: JEALOUS!!! haha :p

    ReplyDelete
  3. KAK KDEE, DYA, NOIN : Nnti saye bawak sumer blogger pegy.... ;))

    ReplyDelete
  4. elop beb..
    all ur pictures sumenyer cntik..xkshla org nk ckp ko gemok ke x...yg penting ko maintain cun..kn?cumenyer ko kurg cun dr ak la..so itu mmg ko kne timela..hahaha

    ReplyDelete