Thursday, February 5, 2009

Kenapa saya benci MLM dan sekutunya

MLM dan yg sewaktun dengannya.Yang kene kluar modal smpai 2 ribu lebey xkesahla company ape pun,i ANTI SANGAT.sebab?????xkesahla if korang nak kater yang biznes ni bagus, mmg menjamin.Org atas tolong bawah bla..bla..bla..xnak dengarlah sumer tu.
SEBAB?????????

  1. Korang sumer tau kite yg dok blajar ni MEMINJAM.ulang skali lagi, MEMINJAM duit PTPTN.pastu dahla berpoloh2 ribu kan.banyak kan.Duit tu direserve utk kite untuk ape?Untuk bayar yuran, beli buku haa..cmnilah(kalau u all da keje i ta kesahlaaa)
  2. Bile dah xckup u pulak mule meminjam pada kwn2.FINE.nt dah dpt income nak BAYAR BALIK.hmmm..yeke?
  3. Lepas tu, bile dah xde org yg dpt ajak join or bile u xdpt cr downline lagi, or bile org2 bwh u trus quit dr cr org.die wat dunno, u of cuzla income pon takde (jgn nak sangkal benda nilaaa.....)
  4. Lepas tu padahal u xsempat pon nak rasa income (especially yg dah dok bwh2 tu)..then cmne nak GANTI BALIK duit2 yg u pinjam tu??haaa.jawab
  5. Akhirnya beban jatuh atas kepala u sendirik.Nak bayar utang punyala banyak.PTPTN lagi.mane i x kecoh semacam kan.sebab nilah.pastu belum masuk kalo u tetibe extend ke?sape nak support u blajar..?

wahia kwn2 sedarlah.unless u dah keje,pegang duit sendrik.Jgnla terjebak kalu u benar2 rase xmampu.My dad pernah kate bnda ni xsalah pon tapi sejauh mane u mampu nak buat dgn real life lagi.Even bos2 die ramai quit bnd ni sebab lama2 xde orang pon yg sanggup buat n sanggup bayar.

Ini blog i, i bebas nak kluar ape pon pendapat.Nak comment silakan but dont blame me.Aku kasihan dan simpati pada kwn2 lain yg sedang tenat membayar hutang dek pertaruhan yg xmenjadi ini.Wallahualam

12 comments:

that erna said...

hahaha..
totally agree!
easy money gone easy..
sbb 2 la kena keja rajin2 kan..

Siti Nursyahidah Mohamad Khalil said...

betull..totally agreeee

LaVeNdrA said...

i oso agree dgn ape yg u ckp ni..
lg 1,i x nmpk duit ni pusing cmne..
4 me, better klo duit yg i dpt tu bila i da pnt2 brusaha@keje..br lah nmpk dr mne dtgnye duet tu..klo stakat kte duk saje n hrpkan org atas tolong cr downline,sumber dia leh jd shubahah..(dunno d rite spelling)huhuhuh...so,fikir2kan lah ye wahai kwn2 sekelian yg meminjam ptptn smpai bpuluh2 ribu tu..(at least my hutang x smpai pn 10 ribu) =)

Siti Nursyahidah Mohamad Khalil said...

betul2 tuuuuu.xde cr mudah nak dpt duit

LaVeNdrA said...

boycott..hehehe

KDEE said...

akak pn xsuka mlm.nti nk kna cr2 org wat ceramah la.pastu bila dh sangkut, abes la sumenye.isk

Mr. Kyazu said...

setuju sesangat...MLM memg x pnh betul... tp kalo nak wat yg betul try je google adsense..blog akak ni dah cntik, letak je ads by google, owg klik ade income gak, x kuar modal pe2 pun...try le usha kat blog di bwh ni...

www.sifuadsense.blogspot.com

boleh le bace kt situ...

zie-jb said...

hai..semua..
betul apa u all ckp tu,coZ saya sendiri dah alami nye skrg,saya keja jabatan awam,pernah buat mlm ni dua thn lps smp bln satu saya join biz nie...modal yg saya pinjam 34k saya wat modal ni.ada 5 bank saya pinjam semata-mata wat biz nie,dlm erti kata lain beli pangkat,tapi syg hanya sorang saje downline say yg gerak,lain2 tido.income hanye dapat separuh je

zie_jb said...

(sambung lagi)apa yg sedih bagi saya ialah:
1)upline senyap n tido, pastu dia pinjam 4k kt saya coz nak maintan dia punye line
2)saya bawa org dtg opis tapi group saya tak tahu kat mana.bila diaorg bawa org pandai plk cari saya
3)ceramah yg diorg ada kan kena bayar.dah plk tu mahal nak mampus.

Mr. Kyazu said...

betul le geng. I dulu pun join gak ngan mlm ni. kwn2 ajak. modal mase tu x kisah sgt sbb dh teruja konon2 nak cpt kaya. tp kusangkakan panas hingga ke petang rupanya hujan lebat gila di tgahari. hampeh. bkn kate untung, tp x balik modal lgsung. rase mcmkena tipeu je. tp skang rase ok sikit sjk wat adsense ni. jengok2 le kt blog di bwh kalau nk tahu lebih lanjut.

http://www.sifuadsense.blogspot.com

Anonymous said...

Betul tu...Upline push jer nak maintain downline...nak kita cari org esp kawan dan keluarga kita. Jgn la menyusahkan keluarga dan kawan sendiri. Skrg ni, kalau kawan tu asyik cerita dier punya mlm bisness terus tukar topik atau blah terus.
Kalau produk mlm ni bagus sgt kenapa nak kena jual produk tu pakai system mlm.. tak boleh stand alone ke?

Anonymous said...

kita ramai berenti MLM sbb tak dpt jual produk...jd kenalah pilih MLM yg produknya wajib dibeli orang...
mesti senang nak jual produk tu...saya join MLM yg jual produk pendidikan...jd org terpaksa beli sbb nak anak dorg pandai dan tak ketinggalan zaman...dan dapat pahala sbb kita sebarkan ilmu yg bermanfaat...InsyaAllah
http://www.intelekniaga.com.my/kamalkamarudin