Wednesday, January 28, 2009

Pendakian 21 jam tanpa henti ke Gunung Angsi suatu hikmah

Seriously i takan lupe pengalaman yg i kutip masa pendakian ke Gunung Angsi ni.yeah,tho xla setinggi Ledang but it tooks 21 hours non stop untuk sampai ke puncak!How come?haa ni yg i nak share stories ni dgn u all...
*****
Dalam 8 am pagi tu we all buat stretching dulu, rutin biasala kan n the journey started at 8.30am.First check point before mule mendaki is dataran tangga batu.All the way tu tangga batu cumelah jalan mendatar n sesekali je ade naik trun bukit sikit.Smpai di tangga batu, we all pun rehat2 kejap.Then we all terus mule mendaki.We are suppose to cross a river which will lead us to the peak.Entah mcm mana maybe nak diuji Allah,no one could see the river sedangkan tak jauh pun dari tpt we all gather.Pix below ni dekat tangga batu.
Sepanjang pendakian tu we all kene lalu lurah, curam, sungai.Memang sgt penat sebab turun naik bukit.On the way tu tetiba we pass by sebuah ladang getah which is xlogik langsung to be in the middle of the forest.Ade jugak bunyi kenderaan lalu lalang.Sementara dpt arahan selanjutya dr guider, we all meleak di lereng bukit.So i sempatla snap some pix..







Hahah.muke merah kepenatan..
*****
Later dah kul 2 mcm tu barula the whole guider sedar yg semua dah sesat.Kwsn ladang getah tu actually kawasan kampung bunian said Pak Hasan, the guider leader.Bnda ni tahu pun afta dah habis pendakian.Masa dah sedar we all sumer sesat semua dah down.Exhausted sgt2.letih semua.naka patah balik ke tangga batu pon took a lot of time.sampai je masing2 semua mcm nak givup.Tapi lepas solat asar, everyone like ade balik kekuatan utk truskan pendakian ke jalan yg betul.All of the guiders tak snagka semua nak jugak pegi peak of Angsi.Dey all igt adela 20 org nak g.Last2 tinggal 6 org je stay..
At first i was one of the ppl yg xlarat nak truskan perjalanan.Tetibe bile semua tinggalkan i smpai habis semua peserta bertolak i cm sebak gile.sedih !I nak naik jugak tapi berta hati.Pak Hasan perasan kot i was like 50-50 so die pon bulid up i n cheer up kan i.So i follow guider yg jadi sweeper dlm XPDC.Rupe2nye i berjaya jugak kejar kwn2 lain yg dah lame berlepas.But lame2 i cm slow motion.mase tu ade a few kwn2 n adik jr yg mmg habis stamina.so we all daki step by step.Mase tu guider semua dah hilang kat depan.Guider yg kat belakang smua stop trus pasal jage a few friends yg mmg xdpt proceed naik atas sebab dah out trus tenaga!

*****
At last we all survive je.main jalan je tho some roads nmpak keliru.Bunyi bukan2 xyah ckpla.Takut sumer ade.Smpai dah dark pon we all xsmpai puncak lagi.about 6-7 girls jalan pakai 2 tourch light shja.we all takut tapi kuatkan semangat.tggu kwn2.mmg dah down semuanye tapi truskan jugak.kami kate bia smpai mlm tp truskan.Alhamdulillah xlme lps tu Uncle Sam smpai.die guider yg dok kat blkg2.so diela teman we all smpai peak.Smpai peak dah gelap.xnmpak pape.terkilan but step by step yg we all lalu, without guider, support kwn2 lain, tggu walau lambat semua tu beri nilai besar kat we all.those yg smpai awal xsame nilainye dgn we all yg smpai lbt.Sampai atas eca n dada pun nangis.SEbab sedih fizah xdpt nak proceed..
Sampai puncak at 8pm.Mase tu group yg smpai awal dah nak balik.we all stay dgn uncle sam smpai kul 845.Sampai kem pukul 5 PAGI!!!serious penat n nila pendakian paling lama dlm dunia.21 jam dlm 24 jam!

part ni serious curam!
kene use the rope nak naik
*****
Nilah guiders yg tolong we all tuk daki Angsi ni.Tapi cerite tentang Angsi ni byk sgt.Especially part seram2.Kate Ija,pak hasan kate sebab Gunung Angsi ni 'die ' xkenal lagi kami.Compared to Ledang n Hutan Ayer Keroh, xde masalah sgt buat program sebab 'die' dah kenal we all.Tersirat tu.Pandai2la nak tafsir.huhu..Tapi efek jgak la kat I.payah gak nk buang citer2 misteri daki Angsi ni...
******
Biarlah pengajaran kat Angsi ni kekal dlm minda semua yg pegi...Sangat meaningful...

5 comments:

KDEE said...

sya,bestnye dpt daki gunung.mmg korg sgt bruntung dpt pgalaman cm2 even mnakutkan.kak kdee jeles ngn awk sbb akak xpnah g daki gunung under upsm.mak xbg.huhu.whatever it is,congrats coz dpt btahan k.jdkan bnda ni pgalaman and pgajaran - especially when u're feeling down.OK!bestnye.nk naik gunung!huhu

Siti Nursyahidah Mohamad Khalil said...

oyeke..igt kak kdee pena join naik ledang.ledang dlu kte xdptg.actually mak ayah xbagi gak.but anak die yg sorang ni tegar sikit.kalau die nak xyahla kate no.konpem die bjaye gak sy yes

KDEE said...

uik,degil jugak sya ni.comel tp degil.degil tp comel.mana satu ek?hihi

arrabe' said...

wah.. akak banyak gambar lagi ke??
ada kat pc ke??

violet said...

dasyatnye daki gng angsi 21 jam..
ktorang 3 jam je..
nape lame sangat?
ade y tersesat ker?