Thursday, March 3, 2011

Gunung Rajah

Puncak Rajah dari Bonsai.Dlm 1jam30 minit nak ke sana


Air Terjun Chamang

Trip Gunung Rajah ni menumpang geng A-Team UTM. Credit kat Eyka sebab invite kteorg n credit to penganjur sebab bagi. Guider2 nye dari SOS and diorang mmg super cool i tell u. Trip 25-27 ni agak sempoi dan santai walopun treknye mencanak xhengat.Tapi layankan aje.Hana, Olo, Jen, Eyka, Ija, Bobob, Kak Nad n Kak Sal dan saye.Ade 9 org dlm group kami.


1.30am : Masing2 gather kat Gombak LRT.Tempat standard nak gather. Dalam 3.30 sampai di Hutan Lipur Chamang.Terus sambung tidur.around 5 am Geng2 UTM sampai satu bas.

7.00am : Sarapan2, stretching, briefing dari guider and then start grak ke Pintu Rimba.mase odw tu tiba2 lalu pulak sbijik 4 wheel.selamat la daripada melayan trek balak yang panjang tu.Teruskan perjalanan yang mendatar, lepas tu beralun2 sikit, naik trun tapi xcanakla.

Pintu rimba

Pintu Rimba.


11.00am : Tiba kat Lata Naning.Serius chun giler Lata Naning ni.Lepak sini agak lama.Lunch sumer kat sini.Grak balik xigt kul bape.Jalan lagi xigt pukul brape dalam 45 minit smpai ke Kembatu hijau.Kem site pertama.

Time ni agak xboleh blah sebab ade sikit konflik nak terus puncak atau stay.Kekami yang menumpang ni memang dah set plan nak tido kem hijau je pasal nak lelepak smbil rehat2 sambil mandi manda.Kalo tido puncak xmerasa la sungai nyer kan.Plus ade yg dah pewaii sgt n kami plan naik puncak free body.laju sikit naiknye nt.Memula takda guider nak tggu.Tiba2 Eman n Diza sudi nak temankan.Kami 9 org stay, while the rest naik ke peak.

Kem Batu Hijau dan sungainye

5.00PM : Terjun sungai yang sejuk gila tak hengat terbaik.syampu2, sabun2, baring2 atas batu dlm sungai.Ahh seronok wa cakap lu.bahagiaa teramat2 nye. Petang tu goreng2 cengkodok ikan bilis siap sos cili.Bawak xtra ration.Terbaik gila.

Mlm tu masak lak sup ayam sayur n sambal ikan bilis.Ikan bilis banyak gilaa.Kopek ikan bilis sambil gosip,bertambah masin ikan bilisnye.Usai makan, solat baru main 1 round '7 diamond' tibe2 emir n diza (guider) dtg suh tdo awal sebab sok grak kul 4 am ke puncak.Adeh.simpan kad trus tutup lampu.

3.30am : Suara abah (napi) kejut2 bangun pagi.Kemas2 ration, gosok gigi, lolo masak garlic bread cicah mushroom sopu.Kami sumer free body except napi n jejen yg bawak ration sikit n air.

5.30am : Smpai ke bonsai, mlm tu bintang banyakkkkkk n bulan nye cerah sangat.Subhanallah! cantik.Allahuakhbar.Nampak dah puncak rajah.Mak aii tingginyer.jauh u ollsssss.

6.45am : Alhamdulillah sampai at peak.Ujian menduga dak emer si guider.Kene patut ular kapak.Ija selaku cucu bomoh terkenal di Kelantan cube membantu Emer, menerbitkan bibit2 'kisah kau dan aku'.hehe.Since diberitahu bas sampai 6ptg.Kami bergegas trun balik at 8.30am.Rupa2nya bas smpai malam.agak keciwa la sebab plan nak mandi kat Naning.memikirkan takut melambatkan pihak penganjur, smua shoot laju2 n sampai bawah dalam 3 petang.Dalam sekitar 6.30-7.00 petang baru la nampak kelibat dak UTM sampai.Kami balik dulu dlm 7.30pm since ada yg nak balik PD, Kuala Selangor.

Banyak lesson learnt n belajar pasal manusia dan dalam dlm trip kali ni. And batch 20 semakin terikat ketat mcm selalu. Thanks untuk smeua yang terlibat. Batch20, korangla jantung hati aku. To Eyka & UTM, thankssss bagi kteorg join.Kak Sal n Kak Nad, akak berdua mmg best!


ps:Nak tahu crite pasal Gunung Rajah tgk OGKL je dah lengkap. I even refer to Log yg disediakan dalam web :

Air Terjun Chamang - rumah orang asli - 1/2 jam
rumah org asli - kem site pertama - 1 jam
kem site pertama - coss sg pertama 1/2 jam
cross sg pertama - Air Terjun Naning - 1/2 jam
Air Terjun Naning - puncak permatang, 3 jam
puncak permatang - last water point - 1 jam
last water point - puncak Rajah- 1/2 jam.

sumber

Laluan Resam

Rentas Sungai
Bonsai

Puncak Rajah
View 360

6 comments:

LaYar_LaRa said...

siyes mmg cntekkk...:d

LaYar_LaRa said...

siyess mmg cantekkkk....

LaYar_LaRa said...

siyess mmg cantekkkk....

Siti Nursyahidah Mohamad Khalil said...

alhamdulillah diberi kesempatan tgk kecantikan ni :)

comeilote said...

Alhamdulillah.. dalam korang beroutdoor dan berlasak2an.. korang still menjaga aurat diri. Seronok bace coretan ini.

Siti Nursyahidah Mohamad Khalil said...

Entri lama. masih tak sempurna menutup. Dah bertambah usia, semakin alert.Alhamdulillah :) semoga semakin baik :)